Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,46 Ft
Euró
388,31 Ft
Font
452,98 Ft
Bitcoin
63,463 $

Csodaszer a láthatáron? Az aszpirin csökkentheti a koronavírus-halálozások kockázatát

A Marylandi Orvosi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a kardiovaszkuláris problémákkal küzdő szívbetegek részére felírt aszpirin alacsony dózisának szedésével enyhíthető a COVID-19 fertőzés kórlefolyása.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Marylandi Orvosi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a kardiovaszkuláris problémákkal küzdő szívbetegek részére felírt aszpirin alacsony dózisának szedésével enyhíthető a COVID-19 fertőzés kórlefolyása.

A kutatók összesen 412, ötvenöt éves átlagéletkorral rendelkező koronavírus-páciens kórlapját vizsgálták meg, akiket az elmúlt néhány hónapban szállítottak kórházba COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos szövődmények miatt. A betegek egynegyede alacsony dózisú, 81 milligrammnyi aszpirint szedett, mivel szívproblémákban szenvedtek. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

A tudósok rájöttek, hogy az aszpirin 44 százalékkal csökkentette a lélegeztetőgépes kezelés esélyét, valamint az intenzív osztályra való átszállítás rizikója is 43 százalékkal kisebb lett; ami pedig talán a legfontosabb, hogy a halálos komplikációk kialakulásának kockázata egészen pontosan 47 százalékkal csökkent.

Ha a klinikai tesztelések sikerrel végződnek, és a szakértői elbírálás során jóváhagyják a tanulmány hitelességét, azzal komoly előrelépést könyvelhetnének el a COVID-19 páciensek kezelése terén. Az aszpirin egy rendkívül hatásos vérlemezkegátló szer, alkalmazásával elkerülhető a koronavírus támadása nyomán keletkező vérrögök kialakulása is.

Egy korábbi, júliusban publikált kutatásból kiderült, hogy a véralvadásgátló szerek hozzájárulhatnak a koronavírusos páciensek felépüléséhez. Az aszpirint még az 1890-es évek végén állította elő acetilszalicilsavból a Bayernél dolgozó Felix Hoffmann kémikus, aki eredetileg édesapja reumáját szerette volna vele meggyógyítani.

Az aszpirint manapság fájdalom- és lázcsillapítóként használják, továbbá az 1970-es évek óta fontos része a szívroham és az agyvérzés prevencióját megcélzó terápiának. Az acetilszalicilsav folyamatos fogyasztása viszonylag biztonságos, bár gyomorfekéllyel küzdő betegeknek nem javasolják, mivel náluk az aszpirin szedése emésztőrendszeri vérzéseket okozhat.

Lázár János Debrecen, Nyíregyháza és Miskolc után Szeged felzárkózását tűzte ki célul

Lázár János építési és közlekedési miniszter a dél-alföldi régió fejlesztésének prioritását hangsúlyozta egy makói sajtótájékoztatón.