Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,55 Ft
Euró
388,21 Ft
Font
452,80 Ft
Bitcoin
63,209 $

Pisztolygolyó-szerű nanorészecskékkel pusztíthatóak el a ráksejtek

Brit kutatók egy új módszert alkottak meg, melynek lényege, hogy apró, mikroszkopikus nanorészecskék segítségével belülről támadhaják meg a daganatos elváltozásokat okozó agresszív ráksejteket.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Brit kutatók egy új módszert alkottak meg, melynek lényege, hogy apró, mikroszkopikus nanorészecskék segítségével belülről támadhaják meg a daganatos elváltozásokat okozó agresszív ráksejteket.

A Cambridge-i Egyetem és a Leedsi Egyetem tudósai aranyból készült nanorészecskéket cilinder formává alakítva használtak az azbesztmérgezés során kialakuló mellhártyadaganat, az úgynevezett mezotelióma kezelésére – olvasható a Small tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban. Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

Ezek az apró szemcsék az emberi hajszálnál ezerszer vékonyabbak, legjobban pedig egy pisztolygolyóra hasonlítanak. Az aranyat miniatűr ezüst nanorudakba helyezik – ezek szobahőmérsékleten folyamatosan kiszivárognak a felületre, miközben az ezüst feloldódik, ezáltal lényegében egy arany csövecske marad vissza.

Ezen eljárást alkalmazva módosítani tudják a csövecskék falának vastagságát és összetételét, valamint megváltoztathatják a fény különböző hullámhosszaira adott reakcióikat.

A mezotelióma az egyik legnehezebben kezelhető ráktípus, diagnózis után általában csak pár hónapjuk maradt a pácienseknek az életükből, a nanotechnológiával kialakított aranycsövecskékkel azonban változtathatnak ezen a helyzeten.

A kutatók laboratóriumi körülmények között kitenyésztett mezotelióma-sejtekhez adták hozzá ezeket a nanocsöveket, melynek következtében közelebb húzták őket a sejtmagjaikhoz, vagyis a központi DNS-ükhöz. Ezután lézerrel sugározták be a kitett ráksejteket, így az aranycsövek az elnyelt fénynek köszönhetően felforrósodtak, majd szépen lassan elpusztították a mezotelióma-szöveteket.

Stefan Marciniak, a Cambridge-i Egyetem professzora elmondta,

„A mezotelióma-sejtek valójában felfalják a nanocsöveket, ezért sérülékenyekké válnak, amikor fénysugaraknak tesszük ki őket. A lézerfény képes a szövetek mélyére fúródni anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítaná. Amint elnyelik őket az aranycsövek, ezek felhevülnek. Abban reménykedünk, a jövőben akár célzott rákkezelésként is felhasználhatjuk ezt a módszert.”

A tudósok most azon fáradoznak, hogy sokkal pontosabbá finomítsák a nanocsövecskéket, ezáltal minimalizálva az egészséges szövetekben okozott roncsoló hatásokat.