Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,95 Ft
Euró
390,85 Ft
Font
457,72 Ft
Bitcoin
60,459 $

A Földdel majdnem megegyező nagyságú, teljesen élhető exobolygóra bukkantak

Egészen szenzációs felfedezést tettek amerikai csillagászok, miután a Földdel szinte teljesen azonos exoplanétára leltek a Tejútrendszer egyik rejtett zugában.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egészen szenzációs felfedezést tettek amerikai csillagászok, miután a Földdel szinte teljesen azonos exoplanétára leltek a Tejútrendszer egyik rejtett zugában.

A TOI 700 d névre keresztelt égitest ugyanakkora tömeggel és nagysággal rendelkezik, mint a Föld, továbbá olyan távolságban kering a központi csillagától, hogy könnyen elképzelhető az is, hogy a felszínén kialakulhatott az élet. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

A The Astrophysical Journal tudományos folyóiratban közzétett tanulmányt a TESS, vagyis a csillaga előtt átvonuló exobolygókat felmérő műhold (Transiting Exoplanet Survey Satellite) által begyűjtött, Naprendszerhez hasonló csillagrendszerből származó adatok elemzése után készítették el az asztronómusok.

A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatócsapata szerint az anyacsillagtól való kedvező távolságának köszönhetően ideális atmoszféra és élhető környezeti viszonyok jöhettek létre az exobolygón, ezért azon égitestek közé sorolták, amelyet érdemes lenne tüzetesebben is górcső alá venni a jövőben.

A jelenlegi technológiai fejlettségi szintünk mellett azonban egyelőre csak találgathatunk arról, mi is lehet pontosan a TOI 700 d-n. Mivel 102 fényévre van tőlünk a szóban forgó exobolygó, ezért képtelenség a műszereinkkel megvizsgálni, milyen felhők lehetnek a légkörében.

Még ha légzésre alkalmas oxigén nyomaira nem is bukkannának az atmoszférájában, akkor is ez az égitest lenne a hozzánk legközelebb eső Föld-szerű bolygó, amit valaha felfedeztek.

Sajnos a tudósok egyöntetű véleménye alapján a mostani képességeink korlátai miatt lehetetlen megközelíteni ezt a felettébb különleges objektumot, viszont a távoli jövő kutatói megépíthetnek majd egy űrszondát, amivel akár egyszer majd testközelből is feltérképezhetik a TOI 700 d felszínét.