Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,52 Ft
Euró
389,51 Ft
Font
455,43 Ft
Bitcoin
57,122 $

Huszonnégy Földnél is élhetőbb exobolygót fedeztek fel

A Washington Állami Egyetem (WSU) geobiológusa, Dirk Schulze-Makuch két tucatnyi exoplanétára bukkant, amelyeken nagy valószínűséggel kialakulhatott az élet, mivel a rajtuk uralkodó körülmények egészen kedvezőek lehetnek.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Washington Állami Egyetem (WSU) geobiológusa, Dirk Schulze-Makuch két tucatnyi exoplanétára bukkant, amelyeken nagy valószínűséggel kialakulhatott az élet, mivel a rajtuk uralkodó körülmények egészen kedvezőek lehetnek.

Az eddig felfedezett 4 ezer exobolygó közül csupán néhány objektumról derült ki, hogy életre alkalmas környezettel rendelkeznek. Nem kell azonnal burjánzó paradicsomra gondolnunk, a csillagászok ezeknél az égitesteknél csupán azt vizsgálták meg, hogy a szóban forgó bolygók a megfelelő keringési régiókban tartózkodnak-e az anyacsillaguktól. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Ha minden ugyanúgy történne ezeken a bolygókon, mint a Földön, akkor semmi akadálya nem lenne annak, hogy a felszínükön létrejöjjön az élet alapvető összetevője, a folyékony víz és a szerves anyagok.

A WSU kutatói nemcsak hogy olyan 24 exobolygót azonosítottak, amelyeken potenciálisan kialakulhatott az élet, hanem akár sokkal kedvezőbb időjárási körülmények uralkodhatnak rajtuk, mint a Földön – olvasható az Astrobiology tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban.

Élhetőség szempontjából a legfontosabb tényező a központi csillag. Az általános elméletek szerint a Naphoz hasonló G-típusú csillagok körül jöhettek létre a legjobb adottságok ahhoz, hogy egy égitest lakható lehessen. Az ilyen csillagok azonban viszonylag rövid életűek – ha számításba vesszük, hogy a Földön 4 milliárd év kellett ahhoz, hogy kifejlődjenek az első létformák, a 10 milliárd évig életképes csillagok esetében ez rendkívül kevés idő.

Ha viszont egy 70 milliárd évig fénylő K-típusú sokkal hidegebb és Napnál kisebb tömegű csillagot figyelünk meg, akkor máris több ideje lenne a szerves molekuláknak a kifejlődéshez. Egy másik fontos tényező ezen kívül az exobolygók nagysága és tömege – a Föld főként azért lakható, mert geológiailag eléggé aktív, ezáltal mágneses térrel rendelkezik, és képes volt megtartani az atmoszféráját.

https://liner.hu/csatlakozz-a-liner-hu-szerkesztoi-csapatahoz/?utm_source=Liner&utm_medium=Cikk&utm_campaign=Szerkeszto

Ha a Föld 10%-kal nagyobb lenne, akkor több élhető felület lenne rajta, ha pedig 1,5-szor nagyobb tömeggel bírna, a magja jobban ellenállna a radioaktív bomlásnak, így tovább aktív maradhatna a légköre. Mindezen felül ha 5 Celsius-fokkal forróbb lenne egy ilyen exobolygó, illetve több víz lenne rajta, akkor a biodiverzitás is sokkal változatosabbá válhatna.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.