Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,78 Ft
Euró
392,96 Ft
Font
468,72 Ft
Bitcoin
63,217 $

Megmenekül a TikTok, felfüggesztették a betiltást, a helyzet azonban ennél bonyolultabb

Bejelentette szombaton Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, hogy támogatja az Oracle és a Walmart együttműködését, amellyel lényegében kiszakítják a TikTok nevű alkalmazást a kínai tulajdonosától, a ByteDance-től.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Bejelentette szombaton Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, hogy támogatja az Oracle és a Walmart együttműködését, amellyel lényegében kiszakítják a TikTok nevű alkalmazást a kínai tulajdonosától, a ByteDance-től.

Ki gondolta volna, hogy egy egyszerű videós közösségi média platform ilyen szintű diplomáciai csatározáshoz vezet két szuperhatalom között? Pedig pontosan ez történt a népszerű TikTok esetében, amelynek egyetlen bűne volt az Egyesült Államok szemében: a felületet megalkotó és tulajdonló vállalkozás kínai eredetű. Soron kívül Kiderült, mely kocsikat keresi most mindenki

Donald Trump amerikai elnök még augusztusban indította az „első támadást” a felület ellen, azzal vádolta meg a TikTokot megalkotó ByteDance nevű céget, hogy ellopják és visszaélnek a felhasználók adataival, amely így nemzetbiztonsági kockázatot képez. Trump ennek fényében úgy döntött, betiltják a népszerű felületet az államokban.

A New York Times is kiemeli, hogy a tiltáshoz alkalmazott módszer volt az, ami igazán aggályos. Trump ugyanis a „Nemzetközi Sürgősségi Gazdasági Hatalmi Törvény” (IEEPA) nevű jogszabályt aktiválta célja eléréséhez egy végrehajtási rendelet útján, amely törvényt a korábbi elnökök csak végső esetben alkalmaztak, például egy külföldi hatalom kormányának szankcionálására.

A ByteDance lett így az első, aki ellen az IEEPA-t használták. A lépést viszont a politikai spektrum bármelyik pontján elhelyezkedő ideológia hívói egyaránt kritizálták, főként azért, mert egyértelműnek látszik, hogy Donald Trump pusztán hatalmi érdekekből tette a lépést, amit többen úgy vélnek, hogy visszaélés a hatalommal.

A TikTok konkrétan be is perelte az Egyesült Államok kormányát, amiért nem tisztességes eljárás kereteiben próbálták meg betiltani az alkalmazást. Egészen a szombati bejelentésig úgy volt, a TikTok kitart a per mellett, ám nagyon úgy tűnik, hogy a megállapodást követően elállnak a jogi következmények követelésétől.

Ha már a bejelentés: Trump szombaton ismertette, hogy szeptember 27-ig felfüggeszti az alkalmazás betiltásáról szóló elnöki rendeletet, mondván megszületett a megállapodás az Oracle, a Walmart és a ByteDance között az alkalmazás jövőjének vonatkozásában. A megállapodásban azonban van egy csavar, ami szembe megy Trump eredeti tervével.

A megállapodás értelmében az alkalmazást kiszakítják a ByteDance közvetlen tulajdona alól, és „TikTok Global” néven egy új vállalatot fognak alkotni. Az új cég tervei szerint csak az Egyesült Államokban 25 ezer munkahelyet fognak teremteni, és várhatóan már a jövő évben bevezetik a tőzsdére.

Ezen felül a TikTok megígérte, hogy 5 milliárd dollárnyi összeget fizet be az amerikai kasszába, kifejezetten oktatási célra felhasználandóan. Trump kisebb örömünnepet tartott a bejelentést követően, ugyanis úgy fogalmazott, mostantól az alkalmazásnak már „semmi köze Kínához, így teljesen biztonságos lehet”.

Igen ám, csak a megállapodás értelmében a ByteDance többségi tulajdonosa lesz a TikTok Globalnak, a tulajdoni hányadának 80 százaléka lesz a kínai vállalaté, míg a maradék 20 százalékon osztozik csak az Oracle és a Walmart. Eddig sem a TikTok, sem az Oracle, sem a Walmart nem kommentálta a bejelentést.

Nemzetbiztonsági szakértők ugyanakkor nem feltétlen vitatják Trump aggodalmait, szerintük az Egyesült Államok számára valóban vizsgálandók a kínai globális cégek által jelentett kockázatok, ugyanis Kínában törvény kötelezi őket, hogy működjenek együtt a kormánnyal és a titkosszolgálatokkal.

Itt az újabb mérföldkő, nagy földgáz-üzletet kötött a Mol-csoport

A Mol-csoport ezúttal Azerbajdzsánnal kötött egy nagyon fontos üzletet.

Ázsia Expressz: újabb páros búcsúzott, drámai volt a vége

Újabb hajszán van túl az Ázsia Expressz mezőnye, aminek a végén egy páros számára véget ért a verseny a világ másik felén.