Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Rákot okozó vegyi anyag lehet egy népszerű óvszerben, beperelték a gyártót

Egy csoport beperelte a Trojan óvszerek gyártóját, mondván, a termékek nem biztonságosak: a vád szerint olyan vegyi anyagot tartalmaznak, melyek rákos megbetegedésekkel hozhatók összefüggésbe.

...svg content...Fotó: Pixabay
Külföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A manhattani szövetségi bíróságon benyújtott csoportos keresetben a felperes Matthew Goodman szerint a Church & Dwight „Amerika első számú óvszereként” reklámozott termékei alkalmatlanok rendeltetésükre, mert per- és polifluoralkil (PFAS) anyagokat, vagy más néven „örök vegyi anyagokat” tartalmaznak – derül ki a beszámolóból.

Goodman elmondta, hogy a Trojan Ultra Thin óvszerek független laboratóriumi vizsgálata szerves fluor jelenlétét mutatta ki, amely „gyakorlatilag nem létezik” az ember által előállított PFAS vegyi anyagokban való felhasználásán kívül. A kereset legalább 5 millió dolláros kártérítést követel a Trojan óvszerek vásárlóinak országszerte – számolt be a Portfolio a Reuters cikke alapján. Soron kívül Ilyen hőmérsékletek várnak ránk szombaton a nagyvárosokban

Mint írják, az örök vegyi anyagok olyan, ember által előállított vegyületek, amelyek a természetbe kerülve rendkívül lassan, vagy egyáltalán nem bomlanak le. Ezeket az anyagokat korábban súlyos egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe, beleértve a vese- és hererákot, reprodukciós problémákat, fejlődési rendellenességeket, szívbetegségeket és cukorbetegséget.

Ezek az anyagok egyébként több száz fogyasztói és kereskedelmi termékben megtalálható, köztük kozmetikumokban, tapadásmentes serpenyőkben és foltálló ruhákban – jegyzik meg. Júliusban a Mamavation fogyasztóvédelmi blog szerint 29 népszerű óvszer és síkosító tesztjei során több olyan óvszert találtak, amelyekben örök vegyi anyagok jelenléte lehetséges.

Köztük a Trojan Ultra Thin óvszereket is – emelik ki. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy megdöbbentő következtetésre jutott egy friss kutatás: az időseknél még a kis mennyiségű alkoholfogyasztás is fokozott rákkockázattal jár. Mindemellett arra is kitértünk, mely rákos megbetegedéseket lehet a legkönnyebben megelőzni.

Sajtóhírek szerint a Real Madrid már bánja Mbappé leigazolását

Úgy tudni, hogy a Real Madrid már sajnálkozik Mbappé szerződtetése miatt, hiába nem fizettek érte egy centet sem a PSG-nek.

Diáklányokkal került szexuális kapcsolatba két angyalföldi tanár

Egy angyalföldi technikum két tanára került szexuális kapcsolatba diáklányokkal, amiből rendőrségi ügy lett.

Számos lezárás lép érvénybe Budapesten október 20. és 23. között

Október 20. és 23. között számos lezárás, forgalomkorlátozás lép érvénybe Budapest egyes kerületeiben, amikről érdemes tudni.