Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Szamárlétra helyett: sok fiatal ezt az utat választja a karrierépítéshez

Egyre több olyan munkavállaló akad, aki horizontális, azaz szakterületeken átívelő pályafutást épít.

...svg content...Fotó: Unsplash/Brooke Cagle
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egyre inkább trend a horizontális karrier, azaz amikor a magasabb pozíció helyett arra fókuszál valaki, hogy egymástól különböző szakterületeken gyűjtsön ismereteket és tapasztalatokat – vallja a K&H HR vezetője, Medvey Leila. Ezzel ugyanis szerteágazó tudás és komoly kapcsolati rendszer építhető fel, de egyúttal az önmegvalósításra is lehetőséget ad, és még a cégek is nyerhetnek vele. „A kollégák lehetőséget kapnak arra, hogy több szakterületen, projektben, csapatban kipróbálják magukat” – kezdte.

Ezáltal megtalálhatják azt, ami igazán érdekli őket, amiben a legjobbak és amiben tovább tudnak és akarnak fejlődni. A szakember elmondása szerint az érintettek ezzel olyan jövőálló tudást szereznek, ami növeli a munkaerőpiaci értéküket, hiszen egy interjú során valószínűleg azt a jelöltet fogják választani, akinek az adott területhez kapcsolódó társterületeken is van már tudása, tapasztalata, kapcsolati rendszere. Ám ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a cégeknek is nyitottaknak kell lenni, sőt, akár konkrét eszközökkel is támogatni a dolgozók ilyen irányú ambícióit. Soron kívül Izrael kiiktatta a Hamász vezérét, de a háború nem ért véget

Ilyen lehet a belső felületeken, képzéseken, rendezvényeken történő tudásmegosztás a kollégák között, vagy egy olyan mentorprogram létrehozása, amikor nem pozíció, hanem egy adott szakterületen jártasság alapján történik a mentor kiválasztása. Egyéni szinten pedig a személyre szabott karrierterv támogathatja a fejlesztést, hiszen a horizontális karrier esetében gyakorlatilag nincs olyan egységes út, ami mindenkire ráhúzható. A K&H HR vezetője egyúttal azt is kiemelte: mindez három komoly értékkel bír a vállalat számára.

„Egyrészt szélesebb tudástranszfer valósul meg, hiszen amikor valaki vállalaton belül egy új szakterületet megismer, azzal egyfajta ’tudáshidat’ képez a korábbi és az új szakterületei között. A megszerzett tudás egy részét a régi kollégáinak is átadja, miközben a számára új szakterületen a már meglévő ismeretei hozhatnak plusz információkat” – magyarázta. A különböző szakterületeken való jártasság szélesebb perspektívát, rálátást is ad, ami ösztönzi a kreativitást, segíti, hogy egy-egy problémát új, innovatív módon oldjunk meg.

„Végül pedig a munkahelyváltás alternatívája lehet azok számára, akik meglévő feladataikba már beleuntak, így a tehetségek megtartásának is hatékony eszköze lehet” – tette hozzá Medvey Leila a Pénzcentrumnak nyilatkozva. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy minden második fiatal úgy érzi, bármikor elveszítheti az állását. Emellett a 19–29 éves dolgozó fiatalok között tízből négyen érzik megbecsültnek magukat – mindez egy korábbi felmérésből derült ki.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy a fiatalok harmada azt gondolja, soha nem tud majd saját lakást vásárolni: mint kiderült, a lemondás a 35 év felettiek körében jellemző igazán, de a szülői házat elhagyni kívánó korosztály sem túl bizakodó. De azt is megírtuk, az önéletrajz írásakor mikre érdemes odafigyelni, s miket kell elkerülni. Nem is gondolnánk, de akár a dokumentumban vétett hibák is gátolhatják, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb állást.

Shane Tusup eddig hallgatott, nagyon keményen üzent Hosszú Katinkának

Shane Tusup keményen üzent Hosszú Katinkának, amire minden bizonnyal lesz válasz az olimpiai legenda részéről.

A tudósok szerint olyan napkitörések jöhetnek, amikre rég volt példa

Az egyik szakértő hangsúlyozta: a következő hónapokban tovább fokozódhat a napkitörések, geomágneses viharok előfordulása, amelyek intenzívebb sarki fényt és potenciálisan veszélyes napviharokat okozhatnak a Földön.