Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,06 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,23 Ft
Bitcoin
65,048 $

Nem talál jól fizető állást? Szakértők szerint ez lehet a probléma

Az önéletrajz írásakor több dologra is hangsúlyt kell fektetni, míg más elemeket jobb elkerülni. Nem is gondolnánk, de akár a dokumentumban vétett hibák is gátolhatják, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb állást.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az önéletrajz írása során számos szakértői tanácsot érdemes megfontolni annak érdekében, hogy a dokumentum a lehető leginkább releváns és hatékony legyen a jelentkező számára. Az egyik legfontosabb, hogy az önéletrajz nyelvezete tükrözze a munkaköri leírásban használtat, különös tekintettel arra, ha ez az adott személy tapasztalataival kapcsolatos. Lényeges továbbá, hogy eredményeit konkrét számokkal is alátámassza. Mindemellett sokakban felmerülhet, hogy talán jó volna az önéletrajzukat kiegészíteni olyan elemekkel, amelyek még inkább megkülönböztetik őket a többi jelentkezőtől.

Egy HR-tanácsadó szerint azonban az ilyen típusú kiegészítések – mint például a színes betűtípusok vagy grafikai elemek használata – nem javasoltak, mivel ahelyett, hogy jó értelemben felkeltenék a figyelmet, inkább giccsessé teszik az összhatást. A szakértők egyetértenek abban, hogy a betűtípus és a design választása nagyban függ attól, hogy melyik iparágban kíván valaki elhelyezkedni. Például könyvelés vagy informatika terén nincs szükség túlzottan kreatív megközelítésre, elegendő maradni a hagyományos Arial, Times New Roman vagy Calibri betűtípusoknál 11 pontos méretben. Soron kívül Gyorsabbá és egyszerűbbé válik a C-kategóriás jogosítványok megszerzése

Míg más területeken, mint például grafikai tervezés vagy animáció esetén már adott a lehetőség, hogy valaki kreativitását jobban kifejezze önéletrajzában – de ebben az esetben fontos figyelembe venni az olvashatóság kérdését is. Egy karrier coach kiemelte: ha valaki eltér a fekete betűszíntől, mindenképpen próbálja ki nyomtatásban is az önéletrajzát annak érdekében, hogy biztos lehessen abban, minden része könnyen olvasható marad. Egy vezető karrierstratéga pedig azt is hozzátette, mennyire fontos arra törekedni, hogy az önéletrajz világos és érthető legyen mindenki számára, mivel az összetett dizájn elemek használata csak zavarhoz vezethet.

Egyúttal javasolták még azt is, hogy ha valaki bizonytalan lenne az általa választott formátummal kapcsolatban, kérjen véleményt egy magasabb beosztású személytől saját iparágából. Végül pedig érdemes kitérni még arra, hogy bármi legyen is az önéletrajzi dizájn elemeinek választása – legyen az akár különleges betűtípus vagy design – ezek nem helyettesíthetik a releváns tapasztalatok és eredmények bemutatásának fontosságát. Az elsődleges cél mindig annak bizonyítása kell legyen, hogy miért érdemes egy adott jelentkezőt felvenni a pozícióba – írja a Portfolio a CNBC cikkére hivatkozva.

Ha pedig már az álláskeresés a téma: vannak bizonyos hibák, amiket sokan elkövetnek a próbaidő alatt, holott elkerülhetőek lennének. Ilyen például a késés, a tudálékosság vagy a pletykálkodás, de vannak más dolgok is, amiket jobb elkerülni. Erről bővebben ebben a korábbi cikkünkben olvashat. Mindemellett több tanulmány állítja, hogy az egészségünk és a magánéletünk rovására is mehet, ha utáljuk a munkánkat. Tapasztalhatjuk például a testsúly szélsőséges változását, alvászavart, állandó kimerültséget, depressziót, szorongást, és még sorolhatnánk. Míg egy másik kutatás arra jutott, hogy még a munkanélküliség is jobb a mentális egészségnek, mint egy rossz munkahely.

Rossi szerint Gündogan egyértelműen szabálytalan volt, dühös a játékvezetőre

Minden Marco Rossi arcára volt írva, aki szerint a nap leggyengébb teljesítményét a játékvezető nyújtotta.

Gulácsi szerint minimum kétséges volt Németország első gólja

Gulácsi Péter egészen közelről nézhette végig Gündogan lökését, ami végül sokba került, mert a játékvezető nem ítélt szabálytalanságot.