Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,263 $

Még a munkanélküliség is jobb a mentális egészségnek, mint a rossz munkahely?

Az egészségünk és a magánéletünk rovására is mehet, ha utáljuk a munkánkat.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

A témában született kutatások eredményei alapján az emberek 20-40%-a határozottan nem szereti az aktuális munkáját, ennek ellenére a legtöbben mégsem adják be a felmondásukat, mivel váltani sem egyszerű. Egyrészt amiatt, hogy fennállhat a munkanélküliség veszélye, vagy pedig azért, mert a telített munkaerőpiacon nehéz új állást találni, hosszadalmas az álláskeresés. Emellett pedig az is megtörténhet, hogy kiderül:

Nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, vagy pedig megbánják döntésüket, miután azzal szembesülnek, hogy az előzőnél rosszabb állást fogtak ki. Így marad az undor és a szenvedés, ez azonban a mentális és a fizikai egészség rovására is mehet – írja az Index. A cikkben kiemelik: hosszabb távon komoly problémát jelenthet a testsúly szélsőséges változása (elhízás, jelentős súlyvesztés), az alvászavar és az állandó kimerültség. Soron kívül Alaszka „rozsdásodó” folyói már az űrből is látszanak, elsavasodtak az egykor kristálytiszta vizek

De ugyanígy az immunrendszer gyengülése, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a depresszió, szorongás kialakulása is. Továbbá a személyiségünkre és annak fejlődésére is rossz hatással lehet az, ha olyan helyen dolgozunk, ahol igazából nem akarunk, de ha ez még nem lenne elég, a magánéletünk is rámehet. Ugyanis számos tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy aki a munkahelyén boldogtalan, idővel otthon, a magánéletében is az lesz.

Mindemellett több tanulmány állítja, hogy még a munkanélküliség is jobb a mentális egészségnek, mint egy rossz munkahely. De a kutatásokból arra is fény derült, hogy főleg az idősebb korosztály tagjai hajlamosak ottmaradni egy olyan munkahelyen, ahol boldogtalanok. Ám ez komoly önbizalomvesztéshez vezethet, ami a munkáltató szempontjából sem jó, mert aki megkeseredett a munkahelyén, akkor csak arra törekszik, hogy a kötelező minimumot teljesítse.

Míg ha valaki olyan munkát végez, amely kielégítő számára, akkor az elvártnál keményebben dolgozik még akkor is, ha abból semmilyen előnye nem származik. Ezáltal összegzésképp elmondható, hogy ha úgy érezzük, nem tesz boldoggá a munka, amelyet végzünk, saját magunk és környezetünk érdekében is jobb, ha új állás után nézünk. De ebben a cikkben arról is beszámoltunk, hogy egy korábbi felmérés szerint nem igazán érzik megbecsültnek magukat a fiatalok a munkahelyükön.

A Manchester United edzője azt mondja, ha kirúgják, majd máshol nyer trófeákat

Ten Hag egyelőre nem tudja, mi lesz vele, az FA-kupa megnyerését követően már nem volt olyan magabiztos, mint előtte.