Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
66,845 $

A fiatalok harmada azt gondolja, soha nem tud majd saját lakást vásárolni

Egy felmérés szerint minden harmadik 25-34 év közötti fiatal borúlátó a tekintetben, hogy képes lesz-e az életben kifizetni egy lakást.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából, 1000 fős mintán elvégzett felmérés szerint a lakosság fele vett már az életében ingatlant, 8%-uk viszont egyáltalán nem vágyik sajátra, főleg az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező, vidéki városokban élők. Az ingatlannal nem rendelkezők 42%-a ugyan vágyna saját lakásra, ám kizártnak tartja, hogy azt valaha meg tudná fizetni. Mint írják, a lemondás most is a 35 év felettiek körében jellemző igazán, de a szülői házat elhagyni kívánó korosztály sem bizakodó. Minden harmadik 25-34 éves borúlátó a témát illetően, főként a Budapesten (42%) és vármegyeszékhelyeken (47%) élő fiatalok.

Érdekes ugyanakkor, hogy két év alatt több lett az éppen csak felnőtt korba lépő ingatlanvásárlók aránya. Míg 2022-ben a megkérdezett 18-24 év közötti fiatalok 10%-a nyilatkozott úgy, hogy vett már lakást vagy házat, addig 2024-ben 16%-uk. A legfiatalabb korosztálynál jellemzően az önerő biztosítása jelenti a legnagyobb gondot: a 18-24 éves korosztályban 56%, a 25-34 évesek körében 50% jelölte meg ezt, de a magas hitelkamatok és ingatlanárak tovább nehezítik a helyzetet. A KSH adatai szerint a 20-29 évesek havi átlagos bruttó fizetése 498 387 forint. A hitelfelvételhez szükség van minimum 10%-os önerőre, ami Budapesten egy belvárosi egyszobás ingatlan esetében átlagosan 4,3 millió forintot jelent. Soron kívül Elképesztő motoros tömeg jelent meg a felrúgott kisfiú lakhelyén Jászberényben

Ha ezt sikerült családi segítséggel, vagy önerőből kifizetni, akkor még havonta 221 ezer forintos havi törlesztőrészlettel kell számolni 20 éves futamidő esetén. Az Eurostat adatai szerint ma Magyarországon 17 évet kell dolgozni egy átlagos 75 négyzetméteres budapesti használt lakásért, Olaszországban ugyanez az idő 10-11 év. Igaz, az első lakást vásárlók, és főleg a fiatalok nem ilyen nagy ingatlanban gondolkodnak általában, hanem kisebb garzonlakásokban. Ám az ingatlankereső portál adatbázisa szerint legdrágábban Budapesten lehet egy 35-40 négyzetméteres lakást megvásárolni: ezeket átlagosan 1,13 millió forintos négyzetméteráron hirdetik – írja a Portfolio.

Legolcsóbban a XXI. kerületben érhetők el ezek a tipikusan 1-1,5 szobás ingatlanok (átlagosan 787 ezer Ft/m2), míg legdrágábban a belvárosban, az V. kerületben (1,7 millió Ft/m2). Az egyetemvárosokat és a vármegyeszékhelyeket vizsgálva pedig azt mondhatjuk, hogy Miskolc a legolcsóbb, ahol 554 ezres négyzetméteráron már lehet venni kisebb lakást. A legdrágább vidéki nagyvárosok közé Debrecen (981 Ft/m2) és Győr (878 Ft/m2) tartozik – részletezik. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy egy felmérés szerint pénzügyi bizonytalansággal és magas stressz-szinttel küzdenek a fiatal dolgozók. A kutatás betekintést nyújt abba, miként boldogulnak az Y és Z generáció tagjai a mai, gyorsan változó világban, illetve miként próbálják megőrizni értékeiket a munkahelyi és társadalmi környezetben.

Kiderült, mikor döntött a visszalépésről Joe Biden

Egyre több mindent tudni Joe Biden visszalépéséről, aki jó eséllyel az elnökség leadása után visszavonul.