Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,221 $

Egyetlen csepp folyadékból kimutatható lesz egy rejtélyes és halálos idegrendszeri kór

Ez új esélyt adhat a betegek számára, a korai diagnózis életmentő lehet a későbbiekben.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A progresszív szupranukleáris bénulás (PSP) egy halálos neurológiai rendellenesség, és a jelenlegi technológia szerint csak a beteg halála után mutatható ki. Azonban a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói megtalálták a módját annak, hogy a betegséget még időben jelezzék.

A Neurology című szaklapban július 3-án megjelent tanulmány szeirnt az új megoldásnak köszönhetően a gerincfolydékból mutathatják ki a PSP-jelenlétét, az úgynevezett fehérje-biomarkereknek köszönhetően.

A kutatók most abban bíznak, hogy a korai diagnózis segíthet célzott terápiákat kidolgozni a betegség ellen, megakadályozva annak végzetes kimenetelét – számolt be róla a Medical Xpress. Soron kívül Kiakadtak a Liverpool-szurkolók Szoboszlai mellőzése miatt

A tüneteket gyakran összetévesztik a Parkinson-kórral, de a PSP gyorsabban fejlődik, és a betegek nem reagálnak a Parkinson-kezelésekre. A legtöbb PSP-ben szenvedő a tünetek jelentkezésétől számított hét éven belül életét veszti.

A PSP-t feltehetően egyes fehérjék kóros szintű felhalmozódása váltja ki, ami a sejtek gyengülését, majd későbbi pusztulását okozza. Jellemző tünetei közé tartozik a rossz egyensúlyérzék, valamint a szemmozgás nehezítettsége.

Egy kisgyermek is életét vesztette a La Manche-csatorna átkelése közben

Idén már 51 migráns vesztette életét a csatorna átkelése közben.