Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,06 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,23 Ft
Bitcoin
65,048 $

Parkinson-kór elleni küzdelem: a kávéfogyasztás is segíthet

Egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztóknál kisebb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak ebből a koffeines italból.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Korábbi kutatások is találtak már kapcsolatot a kávé és a Parkinson-kór között, ám egy új vizsgálat ennél is tovább megy, mivel a koffeinbevitel biomarkereit vizsgálja, évekkel a betegség diagnosztizálása előtt. Mint kiderült, a tanulmányt készítő nemzetközi kutatócsoport összesen 184 024 személy, átlagosan 13 éven keresztül gyűjtött adatait vizsgálta és megállapította, hogy a kávéfogyasztóknál kisebb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak ebből a koffeines italból.

Bár az összefüggés még akkor is fennállt, amikor olyan tényezőket, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás is figyelembe vettek, ez még mindig nem elég a közvetlen ok-okozati összefüggés bizonyításához. Úgy tűnik azonban, hogy a koffeinnel és összetevőivel kapcsolatban van valami, ami védi az emberek agyát – írja az Origo a ScienceAlert cikke alapján. Egyes szakemberek szerint ezeknek a hatásoknak az lehet az oka, ahogy a koffein fenntartja a dopamin áramlását az agyban. Soron kívül Gyorsabbá és egyszerűbbé válik a C-kategóriás jogosítványok megszerzése

A Parkinson-kórra a dopamin-szint csökkenése a jellemző az agyban, ami az ún. substantia nigra idegsejtek elvesztése miatt következik be. „Ezek a neuroprotektív hatások összhangban vannak az eredményeinkkel, amelyek fordított összefüggést mutattak ki a koffein, a paraxantin és a teofillin, valamint a Parkinson-kór előfordulása között. Figyelembe véve, hogy a koffein milyen módon hat az idegsejtjeinkre, talán nem meglepő, hogy a jelek szerint kapcsolat áll fenn a neurodegeneratív betegségekkel” – magyarázták a tudósok.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozták: mivel továbbra sem tudjuk, pontosan hogyan „indul be” a Parkinson-kór az agyban, nehéz biztosat mondani. A kutatók ezért folytatják a munkát, hogy kiderítsék, mi váltja ki a Parkinson-kórt, mi befolyásolhatja a betegség kialakulásának kockázatát, és hogyan lehetne megfékezni – jegyzik meg. Korábban arról is beszámoltunk, hogy a bőr illatából is diagnosztizálható a Parkinson-kór: a betegség korábbi felismerésére törekedve a tudósok kifejlesztettek egy elektronikus orrot, amely szó szerint kiszagolja a betegséget.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy úgy tűnik, a kávé a modern világ vászna: egyre több, látszólag (és ízre sem) odavaló összetevőket tesznek a kávékba világszerte, mint például a vaj, az olívaolaj, vagy éppen a Starbucks hírhedt sertéshúsos lattéja Sanghajban. Nemrégiben viszont egy kávézó ennél is megdöbbentőbbel rukkolt elő, ugyanis elhatározta, hogy a világ legbüdösebb gyümölcsével, a duriánnal spékeli meg kávéját.

Rossi szerint Gündogan egyértelműen szabálytalan volt, dühös a játékvezetőre

Minden Marco Rossi arcára volt írva, aki szerint a nap leggyengébb teljesítményét a játékvezető nyújtotta.

Gulácsi szerint minimum kétséges volt Németország első gólja

Gulácsi Péter egészen közelről nézhette végig Gündogan lökését, ami végül sokba került, mert a játékvezető nem ítélt szabálytalanságot.