Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
367,74 Ft
Euró
394,66 Ft
Font
464,95 Ft
Bitcoin
62,834 $

Tagadja a Boeing, hogy a Starliner asztronautái az űrben rekedtek volna

A cég szerint nem igaz, hogy a Nemzetközi Űrállomáson rekedtek, ugyanis ha szükséges lenne, bármikor visszatérhetnének a Földre.

...svg content...Fotó: Unsplash
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már megírtuk, a Starliner még június 5-én indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), fedélzetén Butch Whitmore és Suni Williams űrhajósokkal. Az asztronauták másnap el is érték céljukat, azonban az út során héliumszivárgást észleltek a kapszula hajtóműrendszerében. A meghibásodás miatt hazatérésüket először június 18-ára, majd 26-ára tolták el.

Később viszont az utóbbi dátumot is lefújták, jelenleg nem tudni, pontosan mikor juthatnak haza az ISS-en rekedt űrhajósok. A Boeing azonban közölte: visszautasítják azokat a narratívákat, miszerint a Starliner asztronautái hajótöröttek lennének. A vállalat szerint az sem igaz, hogy az ISS-en rekedtek, ugyanis ha szükséges lenne, bármikor visszatérhetnének a Földre – írja a 24.hu a Financial Times-ra hivatkozva. Soron kívül Magyar Péter rendszerváltást akar

Mindemellett azt nyilatkozták, hogy a Starliner jól teljesített, a küldetése jelenleg is zajlik, méghozzá rendben zajlik. A vállalat tájékoztatása alapján a héliumszivárgást már ki is javították, és jelenleg egy kivételével a jármű összes segédhajtóműve működik. Ennek ellenére a hazatérést mégis elnapolták, de a NASA szerint nincs is okuk a sietségre.

Ugyanis az űrállomás készletei bőségesen elegendőek az asztronauták fenntartására, ráadásul kényelmesen el is férnek, mert augusztus közepéig nem érkeznek új lakók az ISS-re. A Boeinget egyébként évek óta kritizálják azzal, hogy nem tartják be a biztonsági és minőségi előírásokat, és repülőgépeik meghibásodásaiból már számos botrány is kerekedett.

Korábban például arról írtunk, hogy hamisított titánból készültek a Boeing és az Airbus egyes alkatrészei: újabb vizsgálódás kezdődhet a repülőgépek biztonságosságát illetően. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy egyes források szerint nem valószínű, hogy vád alá fogják helyezni Boeing vezetőit a 737 MAX balesetei miatt.

Orbán Viktor hivatalosan is átvette a soros EU-elnökséget

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn Brüsszelben hivatalosan is átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét a következő hat hónapra.