Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,17 Ft
Font
468,63 Ft
Bitcoin
65,567 $

Újabb fejlemények érkeztek a nagy Boeing-ügyben

Források szerint nem valószínű, hogy vád alá fogják helyezni Boeing vezetőit a 737 MAX balesetei miatt.

...svg content...Fotó: Unsplash/Bornil Amin
Észak-Amerika

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának illetékesei közölték az áldozatok hozzátartozóival egy találkozón, miszerint nem valószínű, hogy a Boeing vezetőit büntetőjogi vád alá helyezik a 2018-ban és 2019-ben bekövetkezett halálos balesetek miatt, amikben 346 ember vesztette életét, miután az elévülési idő már lejárhatott.

A CNA a Reuters hírügynökségre hivatkozva írja azt, hogy a részletek megerősítette egy olyan személy, aki ismeri a pénteki találkozó részleteit, illetve a levelezést. A legtöbb szövetségi bűncselekmény vádemelési határideje öt év, ami időközben lejárt. Az igazságügyi minisztérium még május közepén állapította meg, hogy a Boeing megsértette a 2021-es halasztott vádemelési megállapodást, ami megvédte a céget a halálos balesetek miatt büntetőeljárástól. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Végül a tisztviselők megállapodást kötöttek, hogy felkérik az ügyben érintett bírót, utasítsa el az USA Szövetségi Légiközlekedési Hivatala (FAA) csalásra irányuló összeesküvés vádját, amennyiben a Boeing betartja a megállapodás feltételeit a 2024. január 7-ig tartó hároméves időszak során. Két nappal a megállapodás előtt lejárta előtt azonban az új Boeing 737 MAX-on súlyos meghibásodás lépett fel, amikor egy biztonsági panel lerobbant az Alaska Airlines járatán.

Több lehetőséget is mérlegelnek

A Boeingnek június 13-ig van lehetősége arra, hogy ismertesse az esetleges nézeteltéréseket a minisztérium azon megállapításával, miszerint megsértette a 2021-es megállapodást. A Boeing szombaton úgy nyilatkozott, betartották a megállapodás feltételeit, amire hivatalos formában egyelőre nem reagált a minisztérium a sajtóban.

Úgy tudni, hogy a minisztérium több lehetőséget is mérlegel jelen helyzetben, köztük a vádemeléssel és azzal, hogy meghosszabbítják a lejártai időt egy évvel. A tisztviselők eközben új adatvédelmi megállapodást is köthetnek, vagy olyan, a vádemelést mellőző megállapodást írhatnak alá, mely nem kötelezi őket bírósági felügyeletre.

A Reuters megemlíti, hogy az áldozatok családtagjai arról tárgyalnak, hogy megkérjék az ügyben érintett tisztviselőket, indítványozzanak súlyosabb büntetés kiszabását, ha a Boeing ellen eljárást indítanának. Ugyanakkor a fentebb említett találkozón a minisztérium tisztviselői azt mondták, nem tudják minden kétséget kizáróan bizonyítani a szövetségi emberöléseket vagy repülőgép-alkatrészekkel kapcsolatos csalásokat.