Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,26 Ft
Euró
384,45 Ft
Font
451,28 Ft
Bitcoin
68,917 $

Agyi injekciókkal enyhítették a cukorbetegség tüneteit

Jelenleg a 2-es típusú diabéteszesek számára nincs más módszer, mint állandóan kordában tartani a vércukorszintet, ami sokszor egészen nehéz feladat, főleg azoknak, akiknél újonnan diagnosztizálták a rendellenességet.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Jelenleg a 2-es típusú diabéteszesek számára nincs más módszer, mint állandóan kordában tartani a vércukorszintet, ami sokszor egészen nehéz feladat, főleg azoknak, akiknél újonnan diagnosztizálták a rendellenességet.

Korábban tudósok bebizonyították, hogy az úgynevezett fibroblaszt növekedési faktor 1 (FGF1) fehérjét a 2-es típusú cukorbeteg egerek agyába fecskendezve hetekre, vagy akár hónapokra beállította a normális vércukorszintet, viszont a jelenség működési mechanizmusát mindez idáig rejtély övezte. Soron kívül Orbán Viktor besétált egy hódmezővásárhelyi sörözőbe

Nemrég azonban két új tanulmányt is közzétettek a Nature Communications és a Nature Metabolism tudományos folyóiratokban – az egyikben az FGF1 injekció utáni génexpressziót vizsgálták, a másikban pedig azt figyelték meg, miként segítik az agyi struktúrák a diabéteszes remisszió fenntartását.

Az első kutatás során sebészeti úton juttatták el az FGF1 proteineket a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő rágcsálók agyába, és rájöttek, hogy a strukturális gliális sejtek sokkal erőteljesebben reagáltak, mint maguk a neuronok.

A felfedezés azért jelentős, mert kiderült, hogy az FGF1 a gliális sejteket arra késztette, hogy megerősítsék a melanokortin jelzőrendszert – ez az agy egyik speciális része, ami a táplálkozást, a testsúlyt és a vércukorszintet kontrollálja. Kimutatták, hogy ezen melanokortin rendszer blokkolásával meggátolható a diabéteszes remisszió, természetesen FGF1 adagolásával együtt is, így vadonatúj gyógyszereket fejleszthetnek ki, amelyekkel kizárólag ezt a mechanizmust célozhatják meg.

A másik kutatásban az idegsejteket összekötő és körülvevő perineuronális háló működését vették górcső alá. Rájöttek, hogy a 2-es típusú diabéteszes patkányok hipotalamuszában található ezen hálókból sokkal kevesebb volt jelen az egészséges rágcsálók szervezetéhez képest.

Érdekes módon az FGF1 injekcióval vissza tudták fordítani ezt a hiányt, a perineuronális háló rövid idő alatt visszanőtt a cukorbeteg állatoknál, mindez azt jelenti, hogy akár hosszú távú terápiát dolgozhatnak ki annak érdekében, hogy a melanokortin rendszer megfelelő funkcionálását elősegíthessék a rászoruló cukorbetegeknél.

Orbán Viktor Karácsony Gergelynek üzent: „Bukorvári van, új főpolgármester lesz”

Orbán Viktor miniszterelnök sem tartja jó vezetőnek Karácsony Gergelyt, aki Szentkirályi Alexandra szerint csak egy báb, valójában Gyurcsány Ferenc irányít Budapesten.

Magyar Péter reagált Orbán Viktor Varga Juditról tett nyilatkozatára

Magyar Péter ismét Varga Juditról nyilatkozott, két témában is megemlítette a volt feleségét, aki ugyan már nem politikus, kapcsolatba maradt a kormánnyal.