Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,74 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
451,71 Ft
Bitcoin
62,985 $

Vasárnap estére halasztották a SpaceX Crew Dragon űrhajójának kilövését

Eredetileg február 22-re időzítették a kilövést, ám technikai okok miatt végül el kellett halasztani.

Fotó: MTI/AP/Chris O'Meara
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

A SpaceX órákkal a szombat estére tervezett indítás előtt arról tájékoztatott, hogy a nem kedvező időjárási viszonyok miatt elhalasztották a Crew Dragon űrhajó (amely az Endeavour nevet viseli) kilövését. Az X-en közzétett bejegyzésben hozzátették, az erős szél miatt hozták meg ezt a döntést – írja a Yahoo News.

Emellett érdemes megjegyezni, a Crew-8 küldetés célja, hogy a floridai Kennedy Űrközpontból való kilövés után az Endeavour négy űrhajóst (három amerikait és egy oroszt) juttasson el a Nemzetközi Űrállomásra, amelyet követően számos fontos kísérletet végeznének a szakemberek. Soron kívül Változékony időjárás vár ránk szerdán, több helyen is van kilátás csapadékra

Mint kiderült, a csapat tagjai közé tartozik Matthew Dominick űrhajós, parancsnok, valamint Jeanette Epps NASA űrhajós, küldetésspecialista is, továbbá Michael Barratt NASA űrhajós, pilóta, illetve Alexander Grebenkin, a Roszkozmosz űrhajósa, küldetésspecialista. Egyúttal a portál megjegyzi, eredetileg február 22-re időzítették a kilövést.

Ám technikai okok miatt végül el kellett halasztani, ezúttal pedig vasárnap este 22 óra 53 percre tolták az indítást. Mindezt a NASA is megerősítette, egyéb információkat viszont egyelőre nem közöltek. Minden bizonnyal a későbbiekben várható bővebb tájékoztatás, ha pedig minden jól alakul, ma talán nem lesz szükség újabb halasztásra.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy sikeresen landolt a Holdon a NASA Odysseus űrkompja, ami azért is bír nagy jelentőséggel, mert ez a jármű fogja előkészíteni az amerikai űrhajósok holdra lépését. Majd arról érkeztek hírek, hogy mégsem sikerült olyan jól az USA holdra szállása, adódott egy kis probléma.

5150 helyett 1000 forint lehet az egynapos autópálya-matrica

Már "csak" a parlamenti többség kell hozzá.