Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,84 Ft
Euró
387,72 Ft
Font
450,63 Ft
Bitcoin
61,317 $

Új szabály van érvényben, amit ha nem tartanak be a cégek, hatalmas bírságot kaphatnak

Aki megszegi a szabályt, akár 4 millió forintos bírságot is kaphat, nem érdemes hát kockáztatni.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Magyar Reklámszövetség átláthatósággal tenne rendet a közterületeken, ezért 2024 júliusától csak azokat a felületeket lehet reklámozásra használni, amelyek szerepelnek az úgynevezett országos reklámkataszterben, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ellenőriz majd – írja az Index az RTL Híradó nyomán.

A hatóság szerint ugyanis 45 ezer reklámfelület 10 százaléka illegális vagy nem szabályos, a nyilvántartásba vételt pedig csütörtök éjfélig lehetett kérelmezni. A csatornának Hantosi Bálint, a Magyar Reklámszövetség közterületi tagozatának elnöke azt is elmondta: nagyjából 4–5 ezer felületről van szó, amelyek a teljes piac megítélését rombolják. Soron kívül Csak pár felhő zavarhatja meg a hétfői verőfényes napsütést

Egyúttal kiemelte, a jóváhagyott reklámfelületekért évi 15 ezer forintot kell fizetni, míg egy rossz helyen elhelyezett plakátért akár 4 millió forintos bírság is kiszabható lesz. A hatóság összesen több mint 600 millió forintot szedhet majd be a cégektől – teszik hozzá a cikkben. De az elnök ezt követően arról is szót ejtett:

Félelmei vannak azzal kapcsolatban, hogy nem történik majd tényleges rendberakás, és pusztán adóként fog működni az új rendszer. A médiahatóság a csatorna megkeresésére azt írta, ez lesz az első átfogó nyilvántartás, amely a reklámeszközök adatait országosan tartalmazza, a településkép-védelmi előírások betartását pedig a kormányhivatalok ellenőrzik majd.

Korábban azt is megírtuk, hogy bújtatott reklám és mulasztás miatt intézkedett az NMHH: több problémás esetre is fény derült. Így egyebek mellett a kifogásolt cikk eltávolítása után figyelmeztetésben részesítették az érintett médiatartalom-szolgáltatót, illetve pénzbüntetést kapott egy médiaszolgáltató, valamint annak vezető tisztségviselője.