Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,84 Ft
Euró
387,72 Ft
Font
450,63 Ft
Bitcoin
61,119 $

ENSZ: a hat hónapja tartó szudáni konfliktusban 9000 ember vesztette életét

Az ENSZ humanitárius vezetője rámutatott, a szudáni konfliktus „a közelmúlt történetének egyik legrosszabb humanitárius rémálmát” okozta.

Fotó: MTI/EPA
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ENSZ humanitárius főnöke vasárnap hozta nyilvánosságra friss jelentését az immáron fél éve tartó szudáni konfliktus kapcsán, s lesújtó adatokat közölt a szudáni hadsereg és a gyors támogató erők (RSF) közötti háború kapcsán: megosztotta, akár 9000 ember is életét veszthette a véres konfliktusban.

A vezető rámutatott, a konfliktus „a közelmúlt történetének egyik legrosszabb humanitárius rémálmát” okozta. Mint ismert, Szudánban április közepe óta káosz uralkodik, amikor is Abdel-Fattah Burhan tábornok és a félkatonai gyors támogató erők parancsnoka, Mohamed Hamdan Dagalo tábornok közötti, addig lappangó feszültség egy véres, nyílt háborúba torkollott. Soron kívül Hamarosan kapható lesz Azahriah és a Tisza cipő limitált kollekciója

Martin Griffiths ENSZ-főtitkárhelyettes a háború hat hónapos évfordulója alkalmából kiadott jelentésében rámutatott:

„A civilek hat hónapja… nem látják a vérontás és a terror enyhülését. Továbbra is szörnyű jelentések látnak napvilágot nemi erőszakról és szexuális erőszakról.”

Noha az összecsapások kezdetben Kartúmban összpontosultak, relatíve gyorsan átterjedtek a kelet-afrikai ország más területeire, beleértve a már konfliktus sújtotta nyugat-dárfúri régiót is. Griffiths rámutatott, a harcok a jelentések szerint akár 9000 halálos áldozatot is követeltek, és több millió embert kényszerítettek arra, hogy elhagyják otthonukat.

Deutsch Tamás sem hiányzik majd a köztévés EP-vitáról

A közelgő EP-választások kapcsán vitát szervez a köztévé, amelyen több párt EP-listavezetője is részt vesz.

Rekordszámú alkalmazást blokkolt a Google a Play Áruházban

2024-ben új szabályokat vezetett be a biztonsági kezdeményezése részeként a Google, amelyek értelmében jelentősen megnőtt az elutasított alkalmazások száma.