Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,71 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
464,27 Ft
Bitcoin
63,770 $

A szudáni hadsereg konfliktusra készül: egy rivális erő települ a fővárosba

A szudáni hadsereg egy konfliktustól tart, közlésük szerint ugyanis a gyors támogató erők a fővárosba települnek, ami „pánikot és félelmet keltett”.

...svg content...Fotó: MTI/EPA
Afrika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A TRT World jelentése szerint a szudáni hadsereg egy konfliktustól tart, miután a gyors támogató erők (RSF) a fővárosba, Kartúmba települnek, ezzel „pánikot és félelmet keltve az emberek között” – miközben egyre fokozódik a feszültség a reguláris erőkkel, és súlyosbodtak a biztonsági kockázatok is.

A szudáni hadsereg figyelmeztetése szerint esetleges összecsapások várhatók az ország nagyhatalmú félkatonai erőivel, melyek elmondásuk szerint több csapatot is telepítettek Kartúmba és más városokba. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

A szudáni hadsereg és az RSF közötti feszültség a múlt hónapban csak fokozódott, mely ismét visszavetette az ország demokratikus átmenetének helyreállítását célzó, a politikai pártokkal kötött, nemzetközileg támogatott megállapodás aláírását.

A hadsereg csütörtökön kiadott közleményében állította, hogy az RSF kartúmi és az ország más részein történő megerősítése „a fegyveres erők vezetésének jóváhagyása vagy a vele való egyeztetés” nélkül történt, kiemelve, hogy ezen intézkedések

„pánikot és félelmet keltettek az emberek körében, súlyosbították a biztonsági kockázatokat, és fokozták a feszültséget a reguláris erők között”.

Miközben a szudáni hadsereg konfliktustól tart, az RSF közölte, azért telepítenek csapatokat országszerte, köztük a főváros területére is, hogy „elérjék a biztonságot és a stabilitást”, továbbá közlésük szerint az emberkereskedelem és az illegális migráció ellen is fel kívánnak lépni.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.