Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,75 Ft
Euró
385,70 Ft
Font
449,49 Ft
Bitcoin
66,375 $

Líbiai áradások: becslések szerint megközelíti a 10 ezer főt az eltűntek száma

Pontos számadatokat egyelőre nem tudni, ám becslések szerint a 10 ezer főt is megközelítheti az eltűntek száma.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Libya Almasar TV
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a keleti Derna városának negyedét elsöpörte a nagy erejű áradás, miután a Daniel viharban átszakadtak a gátak: becslések szerint csak Dernában akár 2000 ember életét is követelhette a szélsőséges időjárás, míg a helyi közigazgatás közlése szerint eddig több mint 1000 holttestet emeltek ki a vízből.

A Vöröskereszt Nemzetközi Szövetsége (IFRC) becslései szerint mintegy 10 ezer főre tehető az eltűntek száma. Tamer Ramadan, az IFRC líbiai vezetője osztotta meg: Soron kívül Alapításának 100. évfordulója alkalmából különleges 100 forintos érmét bocsát ki az MNB

„Független információforrásainkból megerősíthetjük, hogy az eltűnt emberek száma eddig eléri a 10 ezret. A halálos áldozatok száma óriási, és elérheti a több ezret.”

Ramadan rámutatott, a líbiai körülmények „ugyanolyan pusztítóak, mint a marokkói helyzet”. A helyi túlélők beszámolói szerint Dermában hétfőn több mint 200 embert temettek el az egyik temetőben, míg a helyszínen készült felvételeken több tucatnyi további holttest látható egy kórház udvarán a földön heverve.

A Sky News jelentése szerint Hichem Abu Chkiouat, a keletet irányító közigazgatás polgári repülésért felelős minisztere lesújtóan nyilatkozott, miután személyesen utazott el Dernába, ahol elmondása szerint „katasztrofális a helyzet”:

„Mindenhol holttestek hevernek: a tengerben, a völgyekben, az épületek alatt. A Dernában előkerült holttestek száma meghaladja az 1000-et. Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy a város 25 százaléka eltűnt. Sok-sok épület összeomlott.”

A Wadi Derna egész lakótömbök tűntek el, míg a folyótól jóval hátrébb álló többszintes lakóházak részben a sárba omlottak.

Tarjányi Péter szerint Robert Fico testőrei "a legalapvetőbb feladatukat mulasztották el"

Tarjányi szerint "Magyarországon nem fordulhatnak elő olyan hibák", mint Szlovákiában.

Karácsony Gergely jövőképében nincs olyan, hogy nincsenek autók a fővárosban

A főpolgármester vázolta, hogyan képzeli a budapesti forgalomcsillapítást, de arra is kitért: több tucat, a gyorshajtós szakaszokra telepített kamera áll készenlétben, hamarosan már a csekkeket is „szórhatják”.