Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,80 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
457,88 Ft
Bitcoin
60,896 $

Ismételten egymást vádolják a szudáni hadviselő felek a tűzszünet megsértésével

Az ismételten kihirdetett hétnapos tűzszünet ezúttal rekordgyorsasággal, pár perccel annak kezdete után szakadt meg, miután zavartalanul folytatódtak a Kartúm elleni légicsapások.

Fotó: MTI/EPA/Háled el-Fiki
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy az várható volt, az ismételten kihirdetett hétnapos tűzszüneti megállapodást sem sikerült betartani, noha ezúttal rekordgyorsasággal sértették meg a megállapodást: mindössze pár perccel a tűzszünet kezdete után újabb légicsapások érték Kartúm városát.

A France 24 jelentése szerint hiába született egy újabb tűzszüneti megállapodás, melynek célja az lett volna, hogy a humanitárius segélyeket eljuttassák a háború sújtotta területekre, ezúttal sem sikerült betartani a megállapodást. Ahogy arról korábban több alkalommal is beszámoltunk, számos tűzszüneti megállapodás született már a felek között, melyeket szisztematikusan megsértettek. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

A konfliktus április 15. óta tart a szudáni hadsereg és a félkatonai gyors támogató erők (RSF) között, a harcok pedig Kartúmon kívül számos már városban folynak. Noha a jelenlegi megállapodást is megsértették, a jelentések szerint az erőszak némiképp alábbhagyott, a lakosok pedig hetek óta először mertek kimozdulni otthonaikból.

Sokan élelemért és vízért mentek ki, vagy azért, hogy a harcok során erősen megtépázott egészségügyi ellátórendszerhez forduljanak orvosi ellátásért. A Mohammed Hamdan Daglo által vezetett RSF szerdán késő este kiadott közleményében a tűzszünet megsértéséért az Abdel Fattah al-Burhan szudáni de facto vezető által vezetett hadsereget hibáztatta.

Közölte, a szudáni hadsereg „ma indokolatlan támadások sorozatát indította”, hozzátéve, hogy ezeket a támadásokat az RSF csapatai „határozott fellépéssel visszaverték”. Erre reagálva a hadsereg csütörtök reggel az RSF-et hibáztatta, mondván, „a gyors támogató erők milíciái által a páncélozott járművek ellen intézett támadást hárították el, mely egyértelműen megsértette a tűzszünetet”.