A hadsereg megfenyegette a szudáni orvosokat, rágalomhadjáratot indítottak ellenük

Fotó: Unsplash/Francisco Venâncio
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A szudáni hadsereg árulóknak bélyegzi a szudáni orvosokat, amiért a félkatonai harcosokat is ellátják.

Az Al Jazeera egy újabb meghökkentő történettel érkezett a szudáni konfliktus árnyékában: amikor Dr. Alaaeldin Nogod május 6-án hazatért kórházi műszakjából, azt hitte, biztonságban van a lövöldözések elől, melyek a háború sújtotta szudáni fővárosban, Kartúmban pusztítják az egészségügyi intézményeket.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

Csakhogy amikor rápillantott telefonjára, azzal szembesült, hogy egy ellene irányuló lejárató kampány indult. Az interneten szélsebesen terjedt egy névtelen nyilatkozat, melyben azzal vádolták, hogy ő egy áruló, amiért a szudáni hadsereggel konfliktusban álló félkatonai gyors támogató erők (RSF) harcosait is ellátja.

Nogod az Al Jazeerának nyilatkozva megosztotta, valójában soha nem kezelte az RSF harcosait, de megjegyezte, ha sebesülten érkeznének a kórházba, segítene rajtuk. A lejárató kampányban azonban azt állították, hogy ő egyike annak a három orvosnak, akik „busás fizetségért cserébe segítik az RSF-et”.

A hamis vádak számos orvos beszámolója alapján a szudáni WhatsApp-csoportokban terjedtek el. A 44 éves Nogod rámutatott:

„Ezek a fenyegetések olyan orvosokat vesznek célba, akik ismert politikai tevékenységet folytatnak, vagy a demokráciapárti mozgalom tagjai. A kollégáim azt mondták, hogy ne menjek be dolgozni, és bújjak biztonságos helyre.”

Orvosok, jogvédő csoportok és elemzők szerint a szudáni konfliktus április 15-i kitörése óta a hadsereg tisztviselői és támogatóik rágalomhadjáratot indítottak az orvosok ellen és megfenyegették őket, amiért semleges álláspontot képviselnek a háborúban.

Miközben dúl a konfliktus, az orvosok is dokumentálják a jogsértéseket – a civilek, orvosok és az egészségügyi létesítmények ellen – anélkül, hogy megneveznék az elkövetőket. Az orvosok azért foglalták el ezt az álláspontot, hogy ne provokálják a hadsereget vagy az RSF-et, noha a háború kezdete óta a felek egymást vádolják az egészségügyi létesítmények megtámadásával és emberi jogi visszaélések elkövetésével.