Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,712 $

Szudáni konfliktus: újabb hétnapos tűzszüneti megállapodás született

Fotó: MTI/EPA/Háled el-Fiki
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Már korábban is születtek ehhez hasonló tűzszüneti megállapodások, csakhogy egyik fél sem tartotta be.

A Sky News jelentése szerint a szudáni hadviselő felek egy újabb, hétnapos tűzszüneti megállapodást kötöttek. A dzsiddai tárgyalásokon azonban már korábban is születtek ilyen megállapodások, melyek a civilek védelmét és a humanitárius segítségnyújtást biztosították volna, ám mind kudarcot vallott.

Soron kívül Nem kritikus Berlusconi állapota

Most pedig, amikor a arcok a hatodik hétbe léptek, a szudáni hadsereg és a félkatonai gyors támogató erők (RSF) a szaúdi Dzsiddában aláírtak egy hétnapos tűzszünetről szóló megállapodást. Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia közvetítésével létrejött tűzszünet hivatalosan hétfőn 21:45-kor kezdődik Szudánban.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia egy közös közleményt is kiadtak a friss megállapodás kapcsán:

„Mindkét fél közölte a szaúdi és amerikai közvetítőkkel, hogy a megállapodás aláírását követő 48 órás értesítési időszak alatt és a tűzszünet kezdete előtt nem törekszenek katonai előnyökre.”

A megállapodás kiterjed többek között a humanitárius segítségnyújtásra, az alapvető szolgáltatások helyreállítására, valamint a csapatok kivonására a létfontosságú közintézményekből. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a konfliktus áprilisi kezdete óta már több hasonló tűzszüneti megállapodás született, csakhogy a tűzszünetet egyik fél sem tartotta be.