Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,36 Ft
Euró
388,99 Ft
Font
454,69 Ft
Bitcoin
58,525 $

Hivatalos: harmadszorra is Hszi Csin-pinget választották meg Kína elnökévé

Mindemellett a parlament megválasztotta a 66 éves Zsao Lejdzsit a Nemzeti Népkongresszus elnökévé, míg az alelnök a 68 éves Han Cseng lett.

Fotó: Hszi Csin-ping kínai államfő az Országos Népi Gyűlés, a parlament évenkénti ülésszakán a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 7-én. MTI/AP
Ázsia

Koós Alexandra

Szerkesztő

Nemrégiben kiderült, miszerint a kínai parlament egyhangúlag megszavazta, hogy harmadszorra is Hszi Csin-ping legyen a kínai elnök, ami azt jelenti, hogy újabb öt évet tölthet majd az ország élén, bár sokak szerint várható volt ez a végkimenetel.

A CNBC beszámolója szerint a 69 éves Hszi Csin-ping mostanra végigjárta a politikai ranglétrát, hiszen 2013-ban lett először Kína elnöke, majd akkor teremtett lehetőséget egy újabb ciklushoz, amikor 2018-ban eltörölte az elnöki cikluskorlátokat. Soron kívül Rendkívüli üzemanyagár-változás került bejelentésre

A Portfolio szerint tavaly októberben pedig ismét kinevezték a kormányzó Kommunista Párt központi bizottságának főtitkárává, ami egyes szakértők szerint jóval nagyobb hatalommal jár, mint a Kínai Népköztársaság hivatalos elnöki posztja.

Mindemellett a parlament megválasztotta a 66 éves Zsao Lejdzsit a Nemzeti Népkongresszus elnökévé, míg az alelnök a 68 éves Han Cseng lett, akik Hszi korábbi pártvezetői csapatából, a Politbüro Állandó Bizottságából kerültek ki – írta az Index.

A tervek szerint Hszi hétfőn, a parlament éves ülésszakának lezárása előtt mond beszédet, s erre hónapokkal azután kerül sor, hogy Kína szakított a zéró-covid politikájával, amelyet követően az omikron által okozott fertőzések hulláma végigsöpört az országon.

Tarlós Vitézyről: elég nagy arc kell ahhoz, hogy valaki ilyen nyilatkozatokat tegyen

Budapest volt városvezetője őszinte véleményt fogalmazott meg az egykori BKK-vezért illetően.

Mire számíthatunk az idei strandszezonban? Íme a leghasznosabb információk

Jó néhány kültéri medencét már kinyitottak húsvétra, a következő nagyobb medencebeüzemelési hullám azonban a pünkösdi hosszú hétvégén lesz, míg máshol csak június végén lesz nyitás.