Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,577 $

Kínai egészségügyi hatóság: a koronavírus-járvány “lényegében véget ért”

Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A kínai egészségügyi hatóság csütörtökön bejelentette, hogy az országban tomboló koronavírus-járvány “lényegében véget ért”, ám figyelmeztettek, január 8. óta több XBB.1.5-variánssal megfertőződött beteget regisztráltak.

A CNA jelentése szerint a kínai egészségügyi hatóság csütörtökön közölte, hogy Kínában “lényegében véget ért” a koronavírus-járvány, ám a kínaiak még nem dőlhetnek hátra, mivel hozzátették, hogy január 8. óta már hét, XBB.1.5-variánssal megfertőződött beteget találtak.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

A hatóság több másik minisztérium tisztviselőivel együtt tartott egy közös sajtótájékoztatót az aktuális járványügyi helyzet ismertetésére, melynek során a tisztviselők arról számoltak be, hogy Kína “jelentős, döntő győzelmet” hirdethet a koronavírus felett, és “példát mutatott” más nemzetek számára a megelőzés terén.

Kína legfelsőbb vezetői már a múlt hét folyamán “győzelmet hirdettek” a koronavírus felett, s állították, hogy az egész világon Kínában a legalacsonyabb a koronavírushoz köthető halálozási arány. Szakértők azonban megkérdőjelezték az általuk közölt adatok hitelességét, rámutatva, hogy a vírus nemrég még az egész országban tombolt, miután feloldották a járványügyi korlátozásokat.

Mivel korábban a kínai elnök is aggodalmát fejezte ki a vírus vidéki területeken történő rohamos terjedése miatt, az ország igyekezett megerősíteni egészségügyi ellátórendszerét: a kínai tisztviselők csütörtöki sajtótájékoztatójukon megjegyezték, a kórházi ágyak számát a korábbi 198 ezerről 404 ezerre növelték.

A sajtótájékoztatón beszámoltak a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb XBB.1.5 omikron-alvariánsról is: közlésük szerint január 4-ig még nem találtak olyan beteget, aki az új variánssal fertőződött volna meg, ám most több esetet is regisztráltak, melyeket össze tudtak kapcsolni egy február 3-i fertőzéssel.