Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,56 Ft
Euró
388,14 Ft
Font
452,76 Ft
Bitcoin
63,925 $

Ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat előtt

Észak-Korea újabb rakétatesztet hajtott végere, nem sokkal az USA és Dél-Korea közös hadgyakorlata előtt.

Fotó: Észak-koreai rakétakísérletről szóló tudósítást néznek emberek a szöuli központi pályaudvar tévéképernyőjén 2023. február 18-án. A dél-koreai és a japán hadsereg közlése szerint Észak-Korea a nap folyamán újabb ballisztikus rakétát lőtt ki a tenger felé. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea kötelezte az USA-t és Dél-Koreát arra, hogy azonnal állítsák le a közös hadgyakorlatukat, de ez azóta sem történt meg, és nem valószínű, hogy eleget fognak tenni a kérésnek.

Az északi rezsim jelezte, ha az USA egy rakétájukat is kilövi, azt egyértelműen hadüzenetnek fogják venni. Nem sokkal a nagy közös hadgyakorlat előtt Észak-Korea rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amiről a szöuli hadsereg számolt be. Soron kívül Szerdától ismét olcsóbb lesz az üzemanyag

Ez egy újabb erődemonstráció Phenjan részéről, mely egyre fenyegetőbb hangnemet üt meg. Az elmúlt évtizedek egyik mélypontján vannak a koreai kapcsolatok, miután az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Korea minden eddiginél provokatívabb, és a hírek szerint nagyszabású hadgyakorlatra készülnek.

Észak-Korea továbbra is fenyeget

Szöul válaszul fokozta a biztonsági együttműködését a szövetséges Egyesült Államokkal. Dél-Korea továbbra is fenntartja a teljes készültség állapotát, és szorosan együttműködik az USA-val ebben a helyzetben.

Észak-Korea állítja, önvédelmi célból fejleszt atomfegyvereket, és szerintük az USA és Dél-Korea egy potenciális inváziót próbál el a gyakorlatok során, amit a felek tagadnak. Azzal vádolják az USA-t, hogy szándékosan növelik a feszültséget a térségben, de ha átlépik a határt, annak következménye lesz.

Öt éve nem volt példa olyan szintű hadgyakorlatra, amire az USA és Dél-Korea készül, melyet fenyegetésnek fog fel a szomszédos észak. Március 13-án veszi kezdetét a gyakorlatsorozat , ami legalább 10 napon át tart – írja a CNA.

Bemutatták a magyar olimpiai és paralimpiai csapat öltözékét

Hétfő este a Várkert Bazárban hullt le a lepel a magyar olimpiai és paralimpiai csapat párizsi öltözékéről.