Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,15 Ft
Euró
390,97 Ft
Font
458,25 Ft
Bitcoin
63,962 $

Izrael törvénybe foglalta a palesztin foglyok deportálásának engedélyezését

Ezzel az új törvénnyel a hatóságok sokkal könnyebben vonhatják vissza a palesztinok állampolgárságát és lakóhelyét Izraelben és a megszállt Kelet-Jeruzsálemben.

Palesztin férfit ellenőriznek izraeli rendőrök Jeruzsálem belvárosában 2023. január 30-án. Az elmúlt napokban elkövetett jeruzsálemi merényletek miatt az izraeli biztonsági kabinet fokozza a katonai és rendőri jelenlétet a város főbb pontjain. MTI/EPA/Atef Szafadi
Közel-Kelet

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Al Jazeera jelentése szerint az izraeli parlament elfogadott egy törvényt, mely jelentősen megkönnyíti a hatóságok számára, hogy visszavonják az állampolgárságot és a lakóhelyet az izraeli „terrorcselekmények” miatt bebörtönzött palesztinoktól, akik pénzügyi támogatást kapnak a Palesztin Hatóságtól.

A szerda délutáni szavazáson 94 igen és 10 ellenszavazat mellett nagy többséggel fogadták el a törvényjavaslatot, mely most először írja elő, hogy a palesztinokat kitoloncolhatják. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

E törvény értelmében egy izraeli állampolgárságú palesztin vagy a megszállt és illegálisan annektált Kelet-Jeruzsálemben élő, izraeli lakcímmel rendelkező palesztin állampolgárt megfoszthatnak státuszától, ha az érintettet megvádolták, vagy elítélték „terrorcselekmény” miatt, vagy pénzt kapott a Palesztin Hatóságtól.

A megszállt Ciszjordániát kormányzó Palesztin Hatóság pénzügyi támogatást nyújt azon palesztin foglyoknak, akiket izraeli börtönökben tartanak fogva, továbbá azok hozzátartózóinak, akiket az izraeli erők súlyosan megsebesítettek, vagy megöltek az összecsapások során.

Salam Irsheid, a haifai székhelyű Adalah Jogi Központ ügyvédje az Al Jazeerának nyilatkozva aggodalmát fejezte ki az elfogadott törvény kapcsán, rámutatva:

„Ez a törvény nagyon veszélyes eszkalációt jelent. Csak elmélyíti a fennálló apartheid rendszert, és külön törvényeket hoz létre a palesztinok és a zsidók számára. Ez egy rasszista és önkényes törvény, mely a palesztinok állampolgárságát és lakóhelyét is veszélybe sodorja és állandóan fenyegeti.”