Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,92 Ft
Euró
392,18 Ft
Font
458,24 Ft
Bitcoin
62,216 $

A ChatGPT nem lehet társszerző a tudományos folyóiratoknál

Ezzel szemben azonban egyes folyóiratoknál lehetővé teszik a kutatók számára, hogy a mesterséges intelligenciát használják a kutatás nyelvezetének javítására.

Fotó: Unsplash/Khaleelah Ajibola
Technológia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A ChatGPT, az OpenAI chatbotja már megannyi verset, esszét, de még kódrészletet is írt, ám egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy a közeljövőben szerzői elismerést kap egy lektorált tanulmány társszerzőjeként. A Guardian jelentése szerint ugyanis az olyan nagy tudományos kiadók, mint a Springer Nature és az Elsevier leszögezték, hogy a ChatGPT-t nem tekintik szerzőnek publikációikban.

Tavaly novemberi indulása óta a ChatGPT felhasználók millióinak kérdéseire válaszolt, legyen szó akár bonyolult definíciók magyarázatáról, akár egy esszé megírásáról egy irodalmi személyiség stílusában. Soron kívül Ezentúl az önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban

Magdalena Skipper, a Nature tudományos folyóirat főszerkesztője a Verge-nek elmondta, hogy azért nem lehet társszerző a ChatGPT, mert egy szerző nem csupán egy kutatási cikket ír meg, hanem több szerepet is vállal a kutatásban: például kísérleteket tervez, elvégzi azokat, levelezik más tudósokkal és a sajtóval, és nem utolsó sorban elmagyarázza az eredményeket.

Mivel azonban a mesterséges intelligencia erre nem képes, a kiadó sem úgy tekint rá, mint aki megérdemli azt az elismerést, mint a hús-vér kutatók. Egy másik nagy kiadó, az Elsevier pedig azon az állásponton van, hogy irányelvei megengedik a kutatóknak, hogy a mesterséges intelligenciát a kutatási cikk olvashatóságának és nyelvezetének javítására használják, de azt nem engedik, hogy az adatok értelmezésére és tudományos következtetések levonására használják a chatbotot.

Ezzel Skipper is egyetértett ezzel, hozzátéve, hogy a mesterséges intelligencia eszközei nagyszerű „kiegyenlítési lehetőséget” nyújtanak azon kutatóknak, akiknek nem az angol az anyanyelve.

Rendőröket öltek fegyveres támadók Oroszországban

A hatóságok szerint a fegyveres támadók is életüket vesztették.

Lisztes Krisztián szerint a Ferencváros a legjobb csapat az NB1-ben

Lisztes Krisztián fia góllal és gólpasszal tért vissza a sérülését és a nehezebb időszakát követően, de még mindig nagyon fiatal, sokat fejlődhet a jövőben.

Több MI-alkalmazást is eltávolít az App Store-ból az Apple

A 404 Media kritikus riportját követően az Apple több, meztelen képek készítésére alkalmas MI-alkalmazást is eltávolított az App Store-ból.