Clouds
21 Budapest
Dollár
373,27 Ft
Euró
398,02 Ft
Font
454,77 Ft
Bitcoin
27,760 $

ChatGPT által írt beszédet olvasott fel egy kongresszusi képviselő

Fotó: Unsplash/Hitesh Choudhary
Technológia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az amerikai képviselő nem lustaságból döntött a megoldás mellett, ennél ugyanis jóval komolyabb háttere van a dolognak: épp egy mesterséges intelligenciával kapcsolatos törvényjavaslatról történt egyeztetés, ő pedig úgy határozott, az AI-ra bízza a döntést.

Az AP számolt be arról, hogy Jake Auchincloss amerikai képviselő úgy határozott, beszédet mond egy törvényjavaslatról, mely egy amerikai-izraeli mesterséges intelligencia központ létrehozásáról szól, ám stílusosan a mesterséges intelligenciára bízta beszéde megírását a témában.

Soron kívül Összefoglaló videón a Real Madrid drámai veresége a Barcelona ellen

A rövid, mindössze két bekezdéses szöveget a massachusettsi demokrata képviselő szerdán az amerikai képviselőházban olvasta fel, s a ChatGPT online AI chatbot generálta. Munkatársai is meglepődtek, s többen meg is jegyezték, hogy valószínűleg ez az első alkalom, hogy egy AI által generált beszédet olvastak fel a kongresszusban.

Auchincloss megosztotta, arra kérte a rendszert, hogy “írjon 100 szót, amit a képviselőház padsoraiban elmondhat” a jogszabályról: elmondása szerint többször is átfogalmazta kérését, hogy aztán felolvashassa a végleges szöveget.

Ez a jövő

A törvényjavaslat, mely szerint egy közös amerikai-izraeli mesterséges intelligencia központot hoznának létre az Egyesült Államokban, a mesterséges intelligencia kutatásának és fejlesztésének központjaként szolgálna az állami, a magán- és az oktatási szektorban.

Auchincloss rámutatott, azért döntött a ChatGPT által generált szöveg felolvasása mellett, hogy ezzel is elősegítsék a mesterséges intelligenciáról, valamint a kihívásokról és lehetőségekről szóló vitát.

Elmondta, nem szeretné, ha megismétlődne a közösségi média megjelenése, mely kicsiben kezdődött, ám gyorsabban felfutott, mint ahogy a kongresszus képes lett volna reagálni. A 34 éves képviselő a beszédről úgy fogalmazott, “én vagyok a legfiatalabb szülő a demokrata frakcióban, az AI az életem része lesz, és a gyermekeim számára általános célú technológiává válhat”.