Clouds
21 Budapest
Dollár
367,09 Ft
Euró
392,70 Ft
Font
440,70 Ft
Bitcoin
22,972 $

Külön felkészítés nélkül, percek alatt letette az orvosi szakvizsgát egy chatbot

Fotó: Unsplash
Smart
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mindhárom teszt során 50-60%-os eredményt ért el, ami rendkívülinek számít, hiszen a vizsgákon 60%-os eredménytől lehet átmenni.

Az OpenAI tavaly év végén mutatta be az eddigi legfejlettebb chatbotot, a ChatGPT-t, s a benne rejlő lehetőségeket az Ansible Health munkatársai igyekeznek kiaknázni, többek között olyan feladatoknál, mint a fizetési felszólítások megfogalmazása vagy az orvosi leletek leegyszerűsítése betegek részére.

Egy december végén közzétett tanulmányban pedig az áll, hogy a cég orvosai 33%-os csökkenésről számoltak be „a dokumentáció és a közvetett betegellátási feladatok elvégzéséhez szükséges idő tekintetében”.

Ez már önmagában jelentős teljesítménynek számít, ám itt nem álltak meg, ugyanis a ChatGPT-vel az amerikai orvosi szakvizsga (USMLE) rövidített változatát is elvégeztették – derül ki a Qubit beszámolójából.

A háromlépcsős vizsgán mindenkinek sikeresen kell teljesítenie, aki orvosi engedélyt akar szerezni az USA-ban, s a 3 teszt közül az elsőt általában másodéves orvostanhallgatók, a másodikat negyedévesek, a harmadikat pedig a posztgraduális képzés első évén túljutott orvosok teszik le.

A chatbot viszont külön felkészítés nélkül, néhány perc alatt teljesítette a feladatot, s mindhárom teszt során 50-60%-os eredményt ért el (csak egy beépített funkció okozott némi zavart), ami rendkívülinek számít, hiszen a vizsgákon 60%-os eredménytől lehet átmenni.