Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,158 $

Németország: Magyarországnak támogatnia kell az uniós hitelt és a minimumadót is

Németország álláspontja szerint Magyarországnak támogatnia kellene az Ukrajnának nyújtandó közös uniós kölcsönt, illetve a globális minimumadót is, hiszen „az EU demokratikus értékei rendkívül fontosak”.

...svg content...Fotó: MTI/EPA-Keystone/Martial Trezzini
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint az EU 27 tagállamának nagykövetei között 17 órakor folytatódtak a tárgyalások, mivel Magyarország továbbra is az egyetlen tagállam, mely blokkolja az Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd eurós összegű közös uniós kölcsönt.

Az EU még mindig 5,8 milliárd eurót tart vissza Magyarországtól, sajtóértesülések szerint pedig még mindig nem elégedettek az igazságügy terén tett kötelezettségvállalásokkal és azok eszközölésével, a további 7,5 milliárd euró pedig a korrupciós aggályok miatt nem érkezhet meg. Soron kívül Fotókon Magyar Péter tüntetése Óbudáról, a közmédia épülete előtt

Több állam is állította, hogy az Orbán-kormány így próbálja zsarolni a blokkot, hiszen a vétóval Magyarország jelenleg egyetlen tagállamként akadályozza az Ukrajnának szánt hitelt, a magyar kormány kritikusai pedig úgy vélik, az Orbán-kormány addig akar vétózni, amíg ezzel az uniós pénzek kifizetésére nem tudja kényszeríteni az EU-t.

Mint ismert, Magyarország kormánya azt hangoztatja, hogy azért ellenzi az Ukrajna megsegítésére irányuló közös uniós hitelt, mert ehelyett kétoldalú segélyeket nyújtana Kijevnek, hozzátéve, hogy az OECD terve ellentétes a magyar nemzeti érdekekkel.

A német külügyminiszter, Annalena Baerbock a kialakult helyzet kapcsán úgy nyilatkozott:

„A jogállamiság az Európai Unió gerince. Németország támogatja az Európai Bizottság kiváló javaslatait, melyekkel világossá kívánja tenni, hogy itt az értékeinkről és a jogállamiságról van szó, az Európai Unió egészében.”

Visszautasítja a gyalázkodást, a fenyegetést a közmédia Magyar Péter beszéde után

Az MTVA hivatalos közleményben tagadta Magyar Péter állításait.