Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,52 Ft
Euró
389,51 Ft
Font
455,43 Ft
Bitcoin
57,122 $

Blanétáknak nevezték el a fekete lyukak körül keringő exobolygókat

Csillagászok éppen azt vizsgálták, miként képződhetnek égitestek a halálos fekete lyukak közelében, amikor egy eléggé fontos problémával találták szembe magukat – el kellett nevezni ezeket az objektumokat.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Csillagászok éppen azt vizsgálták, miként képződhetnek égitestek a halálos fekete lyukak közelében, amikor egy eléggé fontos problémával találták szembe magukat – el kellett nevezni ezeket az objektumokat.

A Science Alert magazin alapján nem teketóriáztak sokáig a kutatók, hanem azonnal elkeresztelték „blanétáknak” ezeket a különös exobolygókat. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A The Astrophysical Journal tudományos lapban közzétett, szakértői elbírálás alatt lévő publikációban a Kagoshima Egyetem tudósai részletesen leírták ezen égitestek létrejöttének folyamatait, amelyek meglehetősen sok hasonlóságot mutatnak a normális bolygók kialakulásával, kivételt csupán az extrém körülmények képeznek.

Miközben a por- és gázfelhők a fekete lyuk kerül repkednek, fokozatosan felhalmozódnak és égitestekké formálódnak. Az így keletkezett új bolygók még éppen olyan távolságban vannak a fekete lyuktól, hogy képesek túlélni az eszméletlen erejű gravitációs húzóerőket.

Habár a planéták és a blanéták genezisének procedúrái nagy mértékben azonosak, végeredményben kirívó különbségeket tapasztalhatunk náluk.

Kiderült például, hogy a blanéták elméletben 20-szor, de akár 3 000-szer nagyobb tömeggel rendelkezhetnek, mint a Föld, ami a Science Alert szerint a legmagasabb elérhető súly, amit még bolygószerű objektumként lehet kategorizálni, ellenkező esetben már barna törpéről beszélnénk.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/egy-lusta-fekete-lyuk-miatt-csak-ugy-ontja-magabol-az-uj-csillagokat-ez-a-galaxishalmaz/

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.