Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,940 $

Zelenszkij arra kéri Bident, hogy látogasson el Ukrajnába

Ukrajna elnöke úgy érzi, hogy Joe Biden el fog látogatni hozzájuk, ami egy újabb mérföldkő lehet az orosz-ukrán háborúban.

...svg content...Fotó: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár előterében 2022. március 26-án. Biden előző nap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba. MTI/AP/Evan Vucci
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

A háború első heteit követően több nyugati vezető is úgy döntött, hogy látogatást tesz Ukrajnában, ahol a saját szemeikkel győződhettek meg a háborús körülményekről. Zelenszkij legutóbb a francia elnököt hívta meg, hogy Macron a saját szemeivel lássa, mit követtel el az oroszok.

A jövőben újabb és újabb vezetők utazhatnak el Kijevbe, ahol ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák, és támadás érte a fővárost. Zelenszkij szerint nagyon erős befolyással bírhat a közelgő csata keleten, mert úgy látja, ha az oroszok beveszik Donbászt, ismét Kijev felé vonulhatnak. Soron kívül Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

Adott esetben nagyon súlyos következményei is lehetnek egy kijevi csatának, már csak amiatt is, mert Zelenszkij továbbra sem hagyta el a fővárost. Az elnök hálás az USA nagyobbnál nagyobb katonai támogatásáért, de azt szeretné, ha Biden is ellátogatna Ukrajnába.

A CNN-nek adott interjújában azt mondta, szerinte az USA elnöke is meg fog érkezni, de hozzátette, ez természetesen Biden döntése, és a látogatás a biztonsági helyzettől függ – írja a The Guardian. Ha ez később rosszabb lesz, és egyre több támadás éri Kijevet, gyakorlatilag kizárt, hogy az USA elnöke a közeljövőben Ukrajnába utazzon.

„Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ő az Egyesült Államok vezetője, és emiatt kellene idelátogatnia, hogy lássa, mi van itt.” Biden csütörtökön arról is beszélt, hogy hamarosan eldöntik, küldenek-e magas rangú tisztviselő a helyszínre támogatásuk jeléül.

Lloyd Austin védelmi miniszter és Antony Blinken külügyminiszter lehet a legnagyobb esélyes arra, hogy elutazzon, de ez is a biztonsági helyzettől függhet. Boris Johnson, a britek miniszterelnöke például meglepetésszerűen jelent meg az akkor még nyugodtabb Kijevben az elmúlt héten. Pénteken a Fehér Ház sajtótitkára, Jen Psaki az interjújában azt mondta, nincs szó tervezett látogatás Biden részéről.

30 év börtönt kapott az amerikai házelnök férjére támadó férfi

Nagyon súlyos börtönbüntetést szabtak ki arra a férfira, aki 2022-ben Nancy Pelosi volt amerikai házelnök férjére támadt a saját otthonukban.