Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,91 Ft
Euró
389,47 Ft
Font
454,82 Ft
Bitcoin
64,559 $

Tudósok szerint működhet az aszteroidák atomrakétával történő likvidálása

Habár korábban aggályosnak tartották a Földet fenyegető kisbolygók megsemmisítésének ezen drasztikus módját, kutatók szerint a sci-fi filmekbe illő módszer kifizetődő lehet.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A legújabb komputeres szimulációk alapján az aszteroidák elleni atomtámadással megfékezhető a bolygónk felé tartó, potenciálisan veszélyes aszteroidák becsapódása – derült ki a Gizmodo magazin beszámolójából.

Korábban tudósok leírták, ahhoz, hogy a nukleáris műveletek működjenek, a rakéták röppályáját és becsapódási szögét már évtizedekkel előre meg kell jósolni, máskülönben az aszteroida széthullott darabjai nagyobb károkat okozhatnak, mint az egészében a Földnek ütköző kisbolygó.

Az új modellezésnek köszönhetően nem szükséges hosszú évekre előretervezni a procedúrát, elégséges mindössze néhány hónappal a lehetséges ütközés előtt felállítani azt az ütemtervet, amely alapján a szétzúzódott szikladarabok már nem veszélyeztethetik a bolygónkat.

Ha egy 100 méter átmérőjű aszteroida tartana megállíthatatlan tempóban a Föld felé, akkor a becsapódás előtti egy hónappal az irányába indított atomtöltettel 99 százalékos hatékonysági mutató mellett el lehetne téríteni, miközben a maradványai szétszóródhatnak a Naprendszerben.

Természetesen minél nagyobb egy űrszikla, annál inkább kitolódik a határidő, ami azt jelenti, hogy a több kilométeres méretekkel rendelkező kisbolygók leigázása már korántsem egyszerű feladat, azonban az emberiség megmentésére minden egyes alkalmat meg kell ragadni.

Megszólalt a martonvásári légibaleset egyik áldozatának édesanyja

Mint mondta, fiának nem temetése lesz, a tervek szerint búcsúztatón engedik el utolsó útjára.