Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,78 Ft
Euró
392,96 Ft
Font
468,72 Ft
Bitcoin
62,948 $

Kilövőállomásra helyezték a James Webb űrtávcsövet

Évtizedek hosszas fejlesztései és javítgatásai után végső helyére szállították a NASA űrteleszkópját, amelyet hamarosan az univerzumba bocsáthatnak.

...svg content...NASA
Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Európai Űrügynökség (ESA) megerősítette, hogy a hatalmas űrteleszkóp megérkezett a Dél-Amerika északi részében lévő Francia Guyanában található űrkikötőbe, ahonnan nemsokára kilőhetik a világűrbe – írta a SciTechDaily magazin.

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor decemberre felpakolhatják az ESA Ariane 5 hordozórakétájának hátára az összes szükséges komponenst, így még karácsony előtt Föld körüli pályára állhat a szerkezet. Soron kívül Kiderült, mely kocsikat keresi most mindenki

A NASA-nak nem volt könnyű dolga a szállítással, hiszen a Panama-csatornán keresztül kellett átvinniük a hatalmas monstrumot Dél-Amerikába, ahol rengeteg kalóz tartózkodik, így félő volt, hogy akár el is rabolhatják a több milliárd dollárt kóstáló eszközt.

Szerencsére megoldották a helyzetet, és elkerülték a konfliktusokat, ezáltal hamarosan valóban nyugdíjba vonultathatják a több mint harminc éve a Föld körül keringő, elavulófélben lévő, az elmúlt hónapokban biztonsági üzemmódban működő Hubble űrteleszkópot.

A James Webb űrtávcső fejlesztési munkálatai egyébként rengeteg halasztáson mentek keresztül, eredetileg már 2012-ben ki szerették volna vinni a kozmoszba, azóta viszont folyamatosan problémákba ütköztek.

Először pénzügyi jellegű gondjaik voltak, amit a NASA és az amerikai kormány meg tudott oldani, később viszont mérnökhiánnyal szenvedtek, a koronavírus-járvány megfékezése miatt életbe léptetett lezárások és óvintézkedések pedig szintúgy hátráltatták a szakemberek dolgát.

Itt az újabb mérföldkő, nagy földgáz-üzletet kötött a Mol-csoport

A Mol-csoport ezúttal Azerbajdzsánnal kötött egy nagyon fontos üzletet.

Ázsia Expressz: újabb páros búcsúzott, drámai volt a vége

Újabb hajszán van túl az Ázsia Expressz mezőnye, aminek a végén egy páros számára véget ért a verseny a világ másik felén.