Kiderült, mikor lőhetik ki az univerzumba a James Webb űrteleszkópot

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 11. - 08:08

Nehéz elhinni, hogy több mint 14 év csúszást követően végre Föld körüli pályára fogják állítani a Hubble utódját, ami sokkal részletesebb felvételek elkészítésére lesz képes.

Eljött a várva várt nap – megnyugodhatnak a csillagászok és a NASA mérnökei, hiszen kiderült, december 18-án kilövőállomásra helyezhetik a James Webb űrteleszkópot, amely minden idők legmodernebb távcsöve lesz, amivel az égboltot valaha kémlelték.

A NASA hivatalos közleményéből megtudhattuk, a Hubble űrteleszkópot továbbra is az univerzumban hagyják, ám szinte biztos, hogy egy újabb meghibásodás esetén már nem fognak a kissé elavult, 21 éves szerkezettel foglalkozni.

A Hubble idén nyáron hónapokon keresztül egyáltalán nem működött, ugyanis jelentős szoftverhibát detektáltak a fedélzeti komputerben, amit csak ideig-óráig tudtak orvosolni, majd július végén a pótszámítógép beindításával javítottak a helyzeten.

Ezentúl nem kell törődniük a Hubble-lel, és bár megszolgálta a maga több mint két évtizedét, a James Webb űrtávcső jóvoltából az asztronómusok előtt vadonatúj dimenziók kapui nyílhatnak meg – már ami a megfigyeléseket illeti.

A Webb egy igazán különleges misszió, ami a kutatók kitartásának megtestesítője” – jelentette ki a NASA űrprogramjának igazgatója, Gregory Robinson.