Megfejthette a NASA a Hubble űrtávcső meghibásodásának okát

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. július 16. - 23:26

Az amerikai űrügynökség mérnökei szerint több mint egy hónapig tartó hibaelhárítást követően rájöttek, mi idézhette elő a Hubble rendszerében történt szoftveres meghibásodást.

Az űrteleszkóp fedélzeti számítógépének hibája miatt június 13-án teljesen le kellett kapcsolniuk a NASA szakembereinek a Hubble-t, az elmúlt heteket pedig azzal töltötték, hogy kiderítsék, mi okozhatta a glitchet.

A NASA legfrissebb közleményéből megtudhattuk, hogy jó hírek érkeztek az űrtávcsőről, ugyanis megtalálták a probléma fő okozóját, ezért úgy tűnik, a korábbi feltételezésekkel ellentétben még nem kell végleg eltemetni a több mint harminc éve működő űrszerkezetet.

Az amerikai űrhivatal mérnökei szerint az űrteleszkóp teljesítményt szabályozó vezérlőegysége (PCU) mondhatta fel a szolgálatot, ami a hardverek elektromos árammal való ellátását biztosítja.

A feszültség szintje mindössze 5 voltra csökkent, melynek hatására azt a téves parancsot küldte a PCU a fedélzeti számítógépnek, hogy álljon le az összes művelet, mivel nincs elegendő energia a működéshez.

Első körben a NASA munkatársainak sikerült helyreállítaniuk a PCU-n tárolt szükségállapoti fájlokat, és ha minden az előzetes tervek alapján alakul, akkor az elkövetkező néhány napban megkezdődhet a javítás.

Hasonló hibát fedeztek fel egyébként 2009-ben is, akkor a Space Shuttle asztronautái orvosolták a károsodott hardvert, akkortájt azonban szoftveresen, távolból nem lehetett volna kijavítani a Hubble-t.