Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,889 $

Ihatóvá változtatja a szennyezett édesvizet az új hidrozselé tabletta

Világszintű problémát okoz a fejlődő országokban az ivóvíz hiánya, az új technológia révén azonban egy órán belül megtisztítható a kórokozóktól és a szennyeződésektől a folyókból nyert folyadék.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az édesvíz megtisztításának leggyakoribb formája a forralással történő fertőtlenítés, ez viszont rengeteg energiaráfordítást igényel, nem beszélve arról, hogy időköltséges is, amit a szegényebb sorsú országok nem engedhetnek meg maguknak.

Az elmúlt években csomó módszert kipróbáltak már a napkollektoroktól kezdve a grafénszűrőkön át egészen az automatikus klóradagolókig, ám egyik eljárás sem bizonyult kifizetődőnek és kellően hatékonynak. Soron kívül Újabb veszély fenyegeti az androidos felhasználókat

Az Austinben található Texasi Egyetem tudósai nemrégiben viszont forradalmi áttörést értek el, megalkottak ugyanis egy korszakalkotó metódust, melynek segítségével energia-befektetés nélkül egy szimpla hidrogélt tartalmazó tablettával 99,999 százalékban fertőtleníthető a kórokozókban dúskáló folyóvíz.

A hidrozselé a szennyezett vízbe helyezve hidrogén-peroxidot generál, ami az aktivált szénrészecskékkel interakcióba lépve képes megzavarni a baktériumok metabolizmusát, így a mikroorganizmusok maradéktalanul elpusztulnak, miközben semmilyen emberi egészségre káros melléktermék sem képződik.

A hidrogéltechnikával a napkollektorok által végrehajtott desztillációt is fel lehet gyorsítani, hiszen a Napból érkező forróságot közvetlenül párologtatás céljából alkalmazhatják, ezáltal szintúgy kiküszöbölhetik a veszélyes szennyező anyagok termelődését.

Fotó Texasi Egyetem

Egyelőre csak kis léptékű vizsgálatokat végeztek, ám ezek sikeresek voltak, ezért nem véletlen, hogy bizakodva várják a tesztek következő szakaszait, melyek során kiderülhet, miként működik nagyobb skálán a módszer.