Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,91 Ft
Euró
388,63 Ft
Font
452,80 Ft
Bitcoin
63,702 $

Jeff Bezos miatt halaszthatják el a holdra szállást

A NASA vezetője, Bill Nelson bejelentette, hogy ha tehetnék, az előre eltervezett tempóban dolgoznának az Artemis-programon, a Blue Origin azonban szándékosan hátráltatja a munkálatokat.

MTI/EPA/Blue Origin
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Nelson csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, nem biztos abban, hogy sikerül időben végrehajtani a holdra szálláshoz köthető missziókat, melynek révén ismét ember juthat el bolygónk hűséges követőjének felszínére.

A fennakadások mögött a fejlesztések akadozása áll, amit a Blue Origin tovább fokozott azzal, hogy beperelte a NASA-t, mondván az Artemis-programmal kapcsolatos pályázat során részrehajlóan döntött – olvasható a Business Insider hírportál beszámolójában. Soron kívül Kunhalmi Ágnes szerint nem teljesen értelmezhető, amit Magyar Péter csinál

Akkor mérgesedett el a helyzet, amikor az amerikai űrhivatal világgá kürtölte, a SpaceX-et választották partnerüknek az Artemis III névre keresztelt misszió lebonyolításához, amit 2024-re terveztek, és amely során 50 év után ismét ember léphet a Holdra.

A Blue Origin emiatt panaszolta el a NASA-t, akiknek most minden idők egyik leghúzósabb perében kell bizonyítaniuk igazukat egy olyan vállalattal szemben, melynek vezére a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos.

Az Artemis-programról egyébként már korábban is rebesgették, hogy nem biztos, sikerül teljesíteni az előre kiírt határidőt, ami korántsem számít meglepetésnek, hiszen még ha a SpaceX készen is állna a feladatra, a NASA-nál szinte állandóan problémák jelentkeznek, így nehezen tudnak előrehaladni.