Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,58 Ft
Euró
389,22 Ft
Font
455,10 Ft
Bitcoin
57,763 $

Karnyújtásnyi távolságba került a fúziós reakció megvalósítása

Korszakalkotó felfedezést tettek az MIT mérnökei, rájöttek ugyanis, miként lehet végrehajtani a részleges fúziós reakciót.

Gretchen Ertl, CFS/MIT-PSFC
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az MIT kutatóinak sikerült olyan szupravezető elektromágnest létrehozniuk, amely 20 tesla erősségű mágneses mezővel rendelkezik – ekkora egységet még egyszer sem tudtak földi körülmények között megalkotni.

Mindezekből kifolyólag egy lépéssel közelebb kerültek a fúziós reakció lebonyolításának potenciális realizálásához, melynek révén gyakorlatilag kifogyhatatlan mennyiségű energiát termelhetnének, teljesen környezetkímélő módszerekkel. Soron kívül Mire számíthatunk az idei strandszezonban? Íme a leghasznosabb információk

Az erős elektromágnesek a fúziós reaktorok központját képezik, és elegendő energiát generálnak ahhoz, hogy ultraforró plazma keletkezzen, amit azonban nehéz kordában tartani, a mérnökök mégis képesek voltak egy speciális eljárás segítségével megszelídíteni a folyamatokat.

Egy szalag formájú, hajlékony anyagot felhasználva alakították ki a hatalmas mágnest, ami 20 teslás mágneses mezejével eszméletlen erőt képvisel – ha hagyományos mágnesekből alkották volna meg a szerkezetet, akkor negyvenszer nagyobb méretekkel rendelkező egységgé nőtt volna a monstrum.

Szerencsére ezt sikerült elkerülni, bár az önfenntarthatóság egyelőre még messze van, ám korántsem elképzelhetetlen, hogy hamarosan újabb és újabb mozaikdarabok kerülnek a fúziókirakós utolsó szegleteibe.

Medgyessy Péter: ez nem ugyanaz az Európai Unió

Ugyanakkor szerinte Magyarországnak a jövőben is az Európai Unióban van a helye.

Mire számíthatunk az idei strandszezonban? Íme a leghasznosabb információk

Jó néhány kültéri medencét már kinyitottak húsvétra, a következő nagyobb medencebeüzemelési hullám azonban a pünkösdi hosszú hétvégén lesz, míg máshol csak június végén lesz nyitás.