Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

A kínai Sinopharm egy saját mRNS-vakcina kifejlesztésén dolgozik

A biotechnológiai vállalat oltóanyaga új lendületet adhat a technológiának a hagyományos oltások hatékonyságával kapcsolatos aggodalmak közepette.

Fotó: Unsplash/Spencer Davis
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Sinopharm saját fejlesztésű hírvivő RNS-vakcinát fejleszt a koronavírus ellen, ezzel az egyik első nagy kínai gyógyszeripari csoport lett, amely a betegség leküzdésére irányuló technológiát alkalmazza.

Az állami tulajdonban lévő gyógyszeripari csoport lépésére azért került sor, mert egyre nagyobb az aggodalom a hagyományos inaktivált vírusvakcinák hatékonyságával kapcsolatban, amelyek eddig domináltak a kínai vakcina-bevezetésben. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az oltások kevesebb antitestet termelnek az mRNS-oltásokhoz képest. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Az inaktivált vakcinák, mint például a Sinopharm meglévő koronavírus elleni vakcinája, inaktivált vírusrészecskéket használnak az immunválasz kiváltásához, míg az mRNS vakcinák olyan genetikai utasításokat tartalmaznak, amelyek a sejteket utasítják, hogy készítsenek vírusfehérjéket, amelyek az immunrendszert aktiválják.

A Sinopharm nem az egyetlen kínai vállalat, amely saját mRNS-oltást fejleszt, ugyanis a kisebb gyártó Walvax Biotechnology már a kísérleti fázisban van. Egy nagyobb szereplő, mint a Sinopharm belépése az mRNS-piacra azonban jelentős lendületet adhat a technológiának Kínában.

„Megpróbálják kifejleszteni ezeket a következő generációs vakcinákat, mert az első generációs vakcinával emlékeztető injekciót kell beadni, és lehet, hogy rendszeresen kell alkalmazni. Az mRNS-vakcina azonban sokkal hatékonyabb, mint az inaktivált vakcina”

– mondta Jin Dong-yan, a Hongkongi Egyetem virológusa.

A BioNTech, a német gyógyszergyártó, amely a Pfizer és a kínai Fosun Pharma forgalmazó partnerekkel együttműködve kínálja mRNS-vakcináját, szintén a kínai piacot célozza meg, és jelenleg az oltás hivatalos pekingi engedélyére vár – számolt be a Financial Times.

Zhu Jingjin, a Kínai Kommunista Párt titkára a Sinopharmhoz tartozó China National Biotec Group egységéről elmondta, hogy mRNS vakcinát, valamint egy széles spektrumú rekombináns fehérje vakcinát is fejleszt, amely épp a klinikai vizsgálatok fázisában van. A rekombináns fehérjeoltások a tüskefehérjét célozzák meg, amelyet a vírus az emberi sejtekbe való bejutáshoz és azok megfertőzéséhez használ.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.