Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,36 Ft
Euró
391,13 Ft
Font
458,33 Ft
Bitcoin
63,722 $

Salvador 400 bitcoint vásárolt, miután rövidesen hivatalos fizetőeszközzé válik a kriptovaluta az országban

El Salvador megvásárolta az első 400 bitcoint, és hamarosan „sokkal többet” tervez vásárolni, mivel az ország közeledik a keddi határidőhöz, hogy a bitcoin legyen az ország hivatalos pénzneme – tweetelte Nayib Bukele elnök hétfőn.

Fotó: Twenty20
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

„El Salvador most vásárolta meg az első 200 bitcoint. A brókereink sokkal többet fognak vásárolni, ahogy közeledik a határidő”

– közölte Bukele hétfőn egy tweetben.

Órákkal később Bukele közölte, hogy az ország további 200 bitcoint vásárolt, így összesen 400 bitcoint birtokol jelenleg. A bitcoin-vásárlások, amelyek mindössze egy nappal El Salvador bitcoin-törvényének hatályba lépése előtt érkeztek, a hétfői árfolyamon számolva nagyjából 20 millió dollárt tesznek ki.

Ez az első lépés El Salvador ambiciózus kísérlete felé, hogy a bitcoint törvényes fizetőeszközzé tegye, ami világszerte nagy figyelmet fog vonzani a kriptopénzek rajongóitól a monetáris politikai szakértőkig – miközben átalakítja a salvadoriak mindennapi életét.

Júniusban El Salvador olyan törvényt fogadott el, amely az első olyan országgá teszi, amely a bitcoint törvényes fizetőeszközzé minősíti az ország jelenlegi nemzeti valutája, az amerikai dollár mellett. Az országban ezentúl minden szervezetnek el kell fogadnia a bitcoint, mint fizetési módot az áruk és szolgáltatások ellenértékeként, a salvadoriak pedig adófizetésre is használhatják majd a kriptovalutát.

El Salvador a Világbank szerint Közép-Amerika legkisebb népességű országa. Gazdasága a Nemzetközi Valutaalap által rangsorolt 195 ország közül a 106. helyen áll. Az ország közelgő bitcoin bevezetése azonban nem volt ilyen zökkenőmentes: a salvadoriak arra panaszkodnak, hogy kevés hivatalos tájékoztatást kaptak a kormánytól, így nem tudják, mit jelent számukra az átállás.

A globális bankok és hitelminősítők megkérdőjelezték a döntést, mondván, hogy az veszélyeztetheti a nagyon fontos IMF-hitelezési tárgyalásokat, árthat a helyi biztosítóknak, és még a bitcoin-hálózatot is gyengítheti – adta hírül az Insider.

A múlt hónapban éppen emiatt tüntetések törtek ki a fővárosban, San Salvadorban, ahol az emberek attól tartottak, hogy nyugdíjukat esetleg eltörlik, és a pénzmosási tevékenység is fokozódik egy olyan országban, ahol a korrupció virágzik. Egy júliusban végzett közvélemény-kutatás szerint a salvadoriak 75 százalékának fenntartásai vannak a törvénnyel kapcsolatban.

Bukele mégis bizakodónak tűnik az ország bitcoin bevezetésének küszöbén, a 40 éves elnök a múlt hónapban egy Twitter-bejegyzésben ugyanis egyenesen „hazugoknak” nevezte az ellenzéket, akiket a törvény életbe lépése után lelepleznek. Szerinte azok, akik aggódnak a nyugdíjuk vagy a vállalkozásuk miatt, továbbra is a megszokott módon dollárban kereskedhetnek majd, mivel a bitcoin használata nem lesz kötelező.

Hatgólos meccset nyert meg a Barcelona a Valencia ellen, Lewandowski volt a hős

Xavi csapata, a Barcelona végül fordított a Valencia ellen, és 4-2-re nyert, de a bajnoki cím így is távoli.