A Világbank elutasítja El Salvador kérését, hogy segítsen a bitcoin bevezetésében

Fotó: Unsplash/Bermix Studio
not image

Borbély Fanni

2021. június 19. - 03:51

A Világbank elutasította El Salvador kormányának kérését, hogy segítsen az országnak a bitcoin törvényes fizetőeszközként való bevezetésében.

A nemzetközi hitelező elutasítása akadályozhatja a kormány azon célkitűzését, hogy három hónapon belül az egész országban elfogadják a digitális valutát.

El Salvador kormánya a múlt héten a világon elsőként szavazta meg a bitcoin hivatalos bevezetését, és azt tervezi, hogy az ország hivatalos pénzneme, az amerikai dollár mellett használja majd.

Alejandro Zelaya pénzügyminiszter szerdán korábban azt mondta, hogy a kormány “technikai segítséget” kért a Világbanktól a kriptovaluta bevezetéséhez – írja a BBC.

Zelaya elmondta, hogy a kormány tisztviselői a Nemzetközi Valutaalappal is tárgyaltak, amely szerinte “nem ellenzi” a terveket.

A Világbank szóvivője megerősítette a Reutersnek, hogy “a kormány valóban megkeresett minket a bitcoinhoz kapcsolódó segítségért”, de azt mondta, hogy közvetlenül nem tud segíteni, “tekintettel a bitcoin környezetvédelmi és átláthatósági hiányosságaira”.

“Elkötelezettek vagyunk El Salvador segítése mellett számos módon, többek között a valuta átláthatósága és a szabályozási folyamatok tekintetében”

– mondta a szóvivő.

Az IMF szóvivője a múlt héten újságíróknak azt nyilatkozta:

“A bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadása számos makrogazdasági, pénzügyi és jogi kérdést vet fel, amelyek nagyon alapos elemzést igényelnek”.