Megvan az első ország, ahol elfogadják törvényes fizetőeszközként a bitcoint

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. június 8. - 07:55

A közép-amerikai Salvadorban a világon elsőként érvényesítették fizetőeszközként a kriptovaluták legnépszerűbb képviselőjét.

Nayib Bukele, Salvador elnöke bejelentette, új rendeletet fog nemsokára a parlament elé vinni, amiben javaslatot tesznek arra, hogy az amerikai dolláron kívül a kriptovalutákat is legális fizetőeszköznek tekintsék az országban – tudósított a CNBC.

A salvadori államfő a Bitcoin 2021 névre keresztelt konferencia keretében közölte a híreket, amelyet a floridai Miamiben tartottak múlt héten. Az eseményről sugárzott livestreamben Bukele megerősítette, hogy az elkövetkező hónapokban megtehetik az első lépéseket afelé, hogy a bitcoint törvényesen használhassák az országban.

A közép-amerikai állam a Strike nevű digitálispénztárca-platform közreműködésében pénzügyi infrastruktúrát építhet ki, amivel megkönnyíthetik a bitcoin bevezetését, egyúttal elháríthatják a fizetőeszközzel kapcsolatos esetleges problémákat.

Csak idő kérdése, mi történhet ezután, és hogyan befolyásolhatja az ország életét a bitcoin legalizálása. A kriptovaluták rajongói és az elemzők minden bizonnyal 2021-ben árgus szemekkel fogják követni a piac alakulását, és azt remélhetik, hogy a forradalmi lépés megreformálhatja Salvador monetáris helyzetét.

Salvadorban egyébként a lakosság 70 százaléka nem rendelkezik bankszámlával, tehát főként készpénzt használnak, ami arra enged következtetni, hogy a digitális pénztárcát eleinte csak kevesen igényelhetik.

Szakértők mégis abban bíznak, hogy a bitcoint a gazdaság infrastruktúrája tárt kezekkel várhatja, amit alátámaszt annak a ténye is, hogy a Strike mobil alkalmazása márciusi közzététele óta a leggyakrabban letöltött applikációvá vált, így sokan kizárólag virtuálisan bonyolítják le a tranzakciókat.