Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,06 Ft
Euró
391,88 Ft
Font
458,20 Ft
Bitcoin
62,420 $

Súlyos károk keletkezhettek a Nemzetközi Űrállomáson

Az ISS-en tartózkodó orosz legénység hamarosan megkezdheti az elemek ellenőrzését, ezáltal kiderülhet, valójában milyen negatív hatással volt a Nauka modul múlt heti csatlakozása során történt incidens az űrállomásra.

NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az előzetes jelek szerint sem az űrhajósok, sem a fedélzeten található eszközök és szerkezetek sem sérültek meg a baleset során, amikor is a Nemzetközi Űrállomás perceken keresztül saját tengelye körül forgott.

A Gizmodo hírportál értesülései alapján a Roszkoszmosz már nekilátott a vizsgálatoknak és az ügy kinyomozásának, így fény derülhet arra, kialakultak-e súlyos károk az ISS-en, vagy valóban megúszhatták karcolások nélkül. Soron kívül Késes támadás történt a bőnyi általános iskolában, egy fiatal lány szúrt

Szergei Krikalev, az Orosz Szövetségi Űrügynökség projektvezetője legutóbbi televíziós interjújában kiemelte, egyetlen darabka sem repült le az űrállomás külső borításáról, ezért nem kell tartani a komolyabb következményektől:

„Szakembereink azon dolgoznak, hogy kiderítsék, pontosan milyen konzekvenciákkal járhatott az eset, ám úgy gondoljuk, súlyos meghibásodásoktól és egyéb problémáktól nem kell tartani.”

Jogos az aggodalom a szakértők részéről, hiszen a Nemzetközi Űrállomás néhány percen keresztül forgott saját tengelye körül, és mivel érzékeny és törékeny alkatrészekből és borításból áll, ezért ezekből könnyedén leszakadhatott egy-egy darab.

A Roszkoszmosz kijelentéseit nem sokkal később a NASA is megerősítette, az amerikai űrhivatal szóvivője a magazin megkeresésére elmondta, az űrállomás továbbra is tökéletes állapotban van, az asztronautákat pedig nem fenyegeti semmilyen veszély sem.

Egy év alatt megduplázódott a kanyarós megbetegedések száma

Kutatók mutattak rá egy riasztó tendenciára: globálisan megfigyelhető volt, hogy egy év leforgása alatt szinte megduplázódott a kanyarós megbetegedések száma.