Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,39 Ft
Euró
389,41 Ft
Font
455,33 Ft
Bitcoin
57,435 $

Ezzel a három poszt-covid tünettel azonnal forduljunk orvoshoz

A koronavírus-járvány ugyan enyhülőfélben van, mégis a fertőzésen átesetteknél kialakulhatnak súlyos utóhatások, amelyek később komplikációkat idézhetnek elő.

Twenty20
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa az Egészség Kalauz hírportál megkeresésére elmondta, a klinikán manapság olyan betegek fordulnak meg, akiknél a koronavírus-fertőzés tünetei még 2020 szeptembere és 2021 áprilisa között kezdődtek.

A 47 év átlagéletkorú páciensek között nemeket vizsgálva nincs számottevő eltérés, szinte egyforma arányban férfiaknál és nőknél is okozott elhúzódó panaszokat a betegség. Legfőbb társbetegségként a magas vérnyomást írták le, majd ezt követi az asztma és a COPD-hez köthető tüdőpanaszok. Soron kívül Újabb megrázó részletek láttak napvilágot a komlói motorbalesetről

A legtöbben gyengeségre, fáradékonyságra, köhögésre és légszomjra, valamint nehézlégzésre panaszkodnak, ezért keresték fel a tüdőgyógyászokat.

A poszt-covid szimptómák velejárója lehet még a szűnni nem akaró, kellemetlen mellkasi fájdalom, illetve a rendellenes szívdobogás, ami mellé gyakran szapora pulzus is társulhat.

A covid-fertőzés következtében a betegek egyharmadánál alakulhat ki tüdőgyulladás. Az akut szakasz kezelésekor, a betegség idején fennálló 28,8%-os értékhez képest az elvégzett légzésfunkciós és képalkotó vizsgálatok – mellkas CT és mellkas röntgen – alapján a tüdő érintettsége a vizsgálat időpontjában 10,1%-os. Ilyen arányban a Covid tehát akár hónapok múlva – itt átlagosan 46 nap elteltével – is látható elváltozásokat okoz a tüdőn.

Dr. Potecz Györgyi közölte, jelenlegi tudomásunk szerint a poszt-Covid a betegség kezdete után eltelt 4. héten túl fennálló tüneteket jelenti, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újra indulnak a tünetek.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a betegség lezajlását követően 3-4 hétnél tovább megmaradnak a panaszok és javulást nem tapasztalunk. Fokozódó panaszok esetén szintén: például, ha kiszáradás jeleit észleljük, ha tartós hasmenés, fokozódó vagy új mellkasi panasz, nehézlégzés jelentkezik, vagy lábdagadás esetén.

Ezt a 7 szokást követik azok, akik szinte soha nem lesznek betegek

Érdemes megfogadni a tanácsokat, hiszen így hosszú éveken át élvezhetjük az aktív és egészséges életet.

Ezzel a góllal kapott ki a PSG a Dortmund ellen a Bajnokok Ligájában (videó)

A PSG több nagy helyzetet is kihagyott, azonban összességében megérdemelt volt a Dortmund győzelme a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.