Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,78 Ft
Euró
390,31 Ft
Font
456,30 Ft
Bitcoin
61,327 $

Hamarosan megelőzhetők lesznek az epilepsziához hasonló rohamok

Korszakalkotó felfedezést tettek amerikai kutatók, rájöttek ugyanis, hogy létezik egy olyan önjavító mechanizmus, melynek segítségével előrejelezhető és gyógyítható az epilepszia, valamint a hozzá hasonló neurológiai elváltozások.

Twenty20
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A makrofágok olyan immunsejtek, amelyek állandóan figyelik a szervezetbe bejutó anyagokat, és amelyeket veszélyesnek ítélnek meg, mint például patogén mikrobákat vagy hibás, rákos szöveteket, azonnal elfogyasztják.

A mikrogliák rezidens makrofágok, melyek az agyban és a gerincvelőben fordulnak elő, és főként a károsodott neuronokat, valamint a plakkokból fennmaradó részecskéket, illetve egyéb maradványokat semlegesítenek.

A Virginai Egyetem tudósai nemrég egy teljesen új funkcióra bukkantak, mégpedig egereken végzett kétfotonos mikroszkópos vizsgálatok során. Rájöttek, hogy azok a rágcsálók, amelyeknél erőteljes epilepsziás rohamok alakultak ki, a mikrogliák nem fogyasztották el a sérült neuronokat, helyette meggyógyították őket.

A mikrogliák apró zsebecskéket kezdtek el kialakítani maguk körül, majd a neuronok jeleit továbbító dendritek köré formálódtak, és órákon keresztül ott maradtak, ezáltal kezelték a sérült sejteket.

Kutatók szerint áttörést érhettek el az idegtudomány e területén, hiszen ez lehet az első lépés afelé, hogy agyi rohamok elleni készítményeket alkossanak meg, amelyekkel megelőzhetőek az epilepsziás és más tünetegyüttesek.

Egyelőre még csupán a korai fázisban járnak a kísérletek, ám ha sikerülne eljutni az emberi ellenőrzésekig, akkor elképzelhető, hogy az elkövetkező évtizedekben enyhülés érhető el a súlyos neurológiai panaszokkal küzdő pácienseknél.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.