Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,059 $

Létezik megoldás az öregedésre: kasztrálással sokkal tovább életben maradhatunk

Új-zélandi kutatók rájöttek, hogy a születéskor várható élettartam meghosszabbítására leginkább a kasztrálás, vagyis a nemi szervek eltávolítása alkalmas.

...svg content...Unsplash
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Otagói Egyetem tudósai kosokon elvégzett juhkísérletek során bebizonyították, hogy a DNS-molekulák öregedési folyamatai lelassíthatóak, ha kasztrációt hajtanak végre az állatokon – olvasható az EurekAlert tudományos magazin cikkében.

Régóta tudják a gazdák és a tudósok is, hogy a kasztrált hím juhok sokkal tovább élnek, mint a herével rendelkező társaik, ezért is vették őket alapul a legújabb vizsgálatok során, amellyel célzottan a DNS-molekulák változására összpontosítottak. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Egy különleges technikával képesek voltak több mint 200 különböző faj idősödési görbéjét és rátáját tüzetesebben górcső alá venni, melyek alapján kiderült, hogy a juhoknál az izolált férfi hormonok úgynevezett metilációs eljárás hatására lassabban használódtak el, és képesek voltak a regenerálódásra.

Rájöttek, hogy a hím és a nőstény juhegyedek gyökeresen eltérő öregedési mintát vettek fel, kasztráció hatására azonban a kosok DNS-ében is kialakultak női jellemvonások, ami arra enged következtetni, hogy az idősödés korrelál a nemiséggel.

További érdekesség, hogy a kísérleti állatok hormonjai ugyanazokhoz a receptorokhoz kapcsolódtak, mint azt az embereknél korábban már megfigyelték, így lényegében kijelenthető, hogy felnőtt férfiak esetében ugyanúgy eredményes lehet a kasztráció a várható élettartam meghosszabbítása kapcsán.

A Shrek névre keresztelt, kasztráción átesett kísérleti bárány összesen 16 évig élt, míg az azonos nemű állatok alig érték el a 10 éves életkort, ennek ellenére arra kérnénk minden férfit, csakis a legvégső esetben folyamodjanak hereeltávolításra, hiszen első körben a spermahiány problematikáját kellene megoldani, ami globális katasztrófához vezethet, ha nem lesz időben kezelve.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.