Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Megérkeztek a trópusi betegségeket terjesztő szúnyogfajok Magyarországra

Az éghajlatváltozás következtében a többnyire trópusokon előforduló szúnyogfajok elterjedésének határa északabbra húzódott, így a közeljövőben akár hazánkban is felbukkanhatnak a korábban csak a déli régiókban azonosított fertőzések.

Unsplash
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kemenesi Gábor virológus a Portfolio hírportálnak adott interjújában figyelmeztetett, az  új fajok itthoni megjelenésének a klímaváltozás lehet az oka, hiszen ezek a rovarok a most jellemző száraz, majd hirtelen nagy csapadékkal járó időjárási körülmények közt jól érzik magukat.

„A globális folyamatok elhozhatják azokat a szúnyogfajokat Európába, amelyek olyan betegségeket terjesztenek, mint a Zika vagy a Dengue-láz. Nagy járvány még nem alakult ki, de ízelítőt már kapott az ország az inváziós szúnyogok hatásából” – tette hozzá, egyúttal kiemelve, hogy Olaszországban már többször is megjelent a chikungunya-láz. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Másik példaként Brazíliát említette a szakember, ahol sokáig senki sem gondolta volna, hogy a szúnyogok veszélyesek lehetnek, azóta viszont szinte futótűzként söpört végig az országon a Zika-vírus, a fertőzésbe pedig több ezren haltak bele.

Ezek az inváziós szúnyogfajok akár a ház körüli mindennapi tárgyainkban, talicskákban, csatornákban, gumiabroncsokban is kifejlődhetnek, mert nem kötődnek árterekhez:

„Jellemzően szeretik az emberek közelségét, és a rossz hír az, hogy nemcsak este, hanem egész nap aktívak.”

Mindezekből kifolyólag a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani a számukat, mégpedig elsősorban biológiai irtással és gyérítéssel, valamint a lakosságot is szükséges tájékoztatni arról, hogy milyen lehetőségei vannak a védekezésnek:

„Meg kell akadályozni, hogy kifejlődjenek, ez pedig a ház körüli környezet rendben tartásával, ellenőrzésével, egyszóval tudatossággal oldható meg.”

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.