Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
354,07 Ft
Euró
384,24 Ft
Font
450,91 Ft
Bitcoin
68,842 $

„Hamarabb tanítják a gyermekeket háborús bűnökre, mint a számolásra”

Linda Thomas-Greenfield, az ENSZ amerikai nagykövete reagált a frissen nyilvánosságra hozott jelentésre, miszerint a 130 halálos áldozattal járó Burkina Fasó-i mészárlást 12-14 év közötti gyermekek követték el.

...svg content...Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok új ENSZ-nagykövete e tisztségében első sajtóértekezletét tartja a világszervezet New York-i székházában 2021. március 1-jén. MTI/EPA/Justin Lane
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Thomas-Greenfield az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt mondta el, hogy a konfliktuszónákban nagyon gyakori, hogy gyermekeket soroznak be a milíciák, elsősorban a nagyon szegény körülmények között élő családokból.

Mint mondta, már négy évtizede dolgozik diplomataként, így a különböző konfliktusok legkülönbözőbb érintettjeivel találkozott már, mégis a gyermekek esetében nem lehet felkészülni, az töri össze a leginkább az ember szívét – idézte a Washington Post. Soron kívül Orbán Viktor besétált egy hódmezővásárhelyi sörözőbe

„A gyermekek olyan történeteket mesélnek, amit egy gyermeknek sem kellene átélnie: fegyvert tartanak a fejükhöz, hogy álljanak katonának; megerőszakolják őket; arra kényszerítik, hogy a saját rokonaikat vagy szüleiket gyilkolják meg. Ezek a gyerekek néha alacsonyabbak, mint a fegyver, amit visznek. Hamarabb tanulnak meg háborús bűnöket elkövetni, mint számolni”

Thomas-Greenfield felidézte az elmúlt idők nigériai eseményeit is, hogy már több alkalommal is gyermekeket rabolnak el a fegyveres milíciák, hogy váltságdíjat zsaroljanak ki a hatóságokból. Mint mondta, 25 évvel azt követően, hogy az ENSZ a gyermekekre kezdett fókuszálni, még mindig nem tettek eleget.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára egyetértett az amerikai diplomatával abban, hogy szívszorító látni a konfliktusok idején a gyermekek jogainak semmibe vételét. Csak 2020-ban 24 ezer súlyos jogsértést követtek el gyermekek sérelmére, köztük toborozást, nemi erőszakot összesen 21 konfliktusban.

A főtitkár által idézett jelentés szerint tavaly több mint 8400 gyermek vesztette életét a különböző háborúkban Afganisztánban, Szíriában, Jemenben és Szomáliában, míg legalább 7000 gyermeket soroztak be katonának a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szomáliában és Mianmarban főként.

A főtitkár ismét felszólított minden konfliktusban lévő országot, hogy azonnal kössenek tűzszünetet és védelmezzék a gyermekjogokat – bár ez sajnos sosem volt ilyen egyszerű. A világ számos pontján ugyanis nem nyugszanak a fegyveres milíciák, melyek tevékenysége felpörgött a járvány alatt.

Orbán Viktor Karácsony Gergelynek üzent: „Bukorvári van, új főpolgármester lesz”

Orbán Viktor miniszterelnök sem tartja jó vezetőnek Karácsony Gergelyt, aki Szentkirályi Alexandra szerint csak egy báb, valójában Gyurcsány Ferenc irányít Budapesten.

Magyar Péter reagált Orbán Viktor Varga Juditról tett nyilatkozatára

Magyar Péter ismét Varga Juditról nyilatkozott, két témában is megemlítette a volt feleségét, aki ugyan már nem politikus, kapcsolatba maradt a kormánnyal.